Fontos döntések postázását kezdte meg az Államkincstár: ez sokakat érinthet

Fontos döntések postázását kezdte meg az Államkincstár: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
A Magyar Államkincstár (Kincstár) arra hívta fel a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy 2021. szeptember 15. napjáig van lehetőség a 2021. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Kincstár 2021. július 31-éig határozatban tájékoztatja az érintetteket - olvasható a Kincstár oldalán.

Lényeges változás, hogy a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény módosítása értelmében a kárenyhítési hozzájárulás mértéke emelkedett a korábbi évekhez képest, azaz ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 4 500 forint, míg az egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1 500 forint a termelő befizetési kötelezettsége. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a fizetési kötelezettségről szóló határozatokat - az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályok szerint - a Kincstár elsődlegesen elektronikus úton közli az ügyfelekkel, vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjukkal, ezért kérjük az érintett gazdálkodókat, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel az ügyfélkapus tárhelyükre érkező döntéseket, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál.

Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a Kincstár 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel, vagy adószám megadása!

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. A Kincstár arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a hozzájárulás összegét a fenti határidőt követően vonják le a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére. A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetőek a Magyar Államkincstár honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14