Ketyeg az óra: csúnyán pórul járhat az a termelő, aki ezt nem intézi el időben

Ketyeg az óra: csúnyán pórul járhat az a termelő, aki ezt nem intézi el időben

agrarszektor.hu
Vissza nem térítendő állatjóléti támogatást vehetnek igénybe a magyar sertéstartók. Az ágazat szereplői egy kifizetési és egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthatnak be, amelyre a Magyar Államkincstár honlapján elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül van lehetőségük - írta meg a Magyar Állattenyésztők Lapja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sertés ágazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 39/2018. (XII. 13.) AM rendelet (a továbbiakban: támogatási rendelet) 9-13. §-aiban részletezett tevékenységekre vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe a vágósertés és a tenyészkoca süldő (a továbbiakban együttesen: sertés) tartása során. Ezek a tevékenységek a következőket tartalmazzák:

  • az előírtnál legalább 10%-kal nagyobb férőhely;
  • a tartási rendszerben természetes feltétel;
  • a verekedés, kimarás megelőzéséhez szükséges feltételek;
  • az almozás, valamint a megfelelő mikroklíma biztosítása.

A rendelet 14. § (1) bekezdése és 16/E. § (1) bekezdése értelmében a fény, illetve a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítására - a 2023. támogatási év. I., II. és III. negyedévére - vissza nem térítendő, kizárólag az orosz-ukrán háború miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] 1. § 13. pontja szerinti támogatás (a továbbiakban: válságtámogatás) vehető igénybe. A kérelmet, valamint a kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot elektronikusan, a Magyar Államkincstár honlapján keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani.

A támogatási törvény szerinti elektronikus kérelembenyújtási kötelezettségre tekintettel a kérelem benyújtására vonatkozóan a Kincstár elektronikus űrlapot alakít ki, így nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. Egy igénylő kizárólag egy kifizetési kérelmet és egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be.

A kifizetési és válságtámogatás iránti kérelem kizárólag az ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon kell benyújtani. Ennek során 2023-ban

  • az I. negyedévére 2023. április 1. 09:00:00 és 2023. április 30. 23:59:59 között;
  • a II. negyedévére 2023. július 1. 09:00:00 és 2023. július 31. 23:59:59 között;
  • a III. negyedévére 2023. október 1. 09:00:00 és 2023. október 31. 23:59:59 között lehet benyújtani a kérelmet.

Kifizetési kérelem esetében az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → Állatjóléti támogatások → Sertés állatjóléti támogatás → Kifizetési kérelem menüponton keresztül van mód a benyújtásra. Válságtámogatás iránti kérelem pedig az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Válságtámogatások → Válságtámogatás – Sertés állatjóléti támogatás menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

Figyelemmel arra, hogy 2023. április 30-án a Kincstárnál az általános munkarendre tekintettel a munka szünetel, így a 2023. évi I. negyedévi kifizetési és válságtámogatás iránti kérelmeket legkésőbb 2023. május 2-ig lehet benyújtani. További információk a Magyar Államkincstár oldalán érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?