Ez sokakat érinthet: itt van minden, amit az ültetvénytelepítési támogatásról tudni kell

Ez sokakat érinthet: itt van minden, amit az ültetvénytelepítési támogatásról tudni kell

agrarszektor.hu
2021. április 20-án megjelent a "Kertészet, -ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása" (VP2 - 4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) című pályázati kiírás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a támogatási lehetőség iránt érdeklődők figyelmét, hogy ebből a forrásból csak olyan földterületen támogatható az ültetvény telepítése, amely a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben a telepítendő gyümölcsfaj vonatkozásában legalább "termesztésre alkalmas" minősítést kapott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A támogatási kérelemhez mellékelni kell a gyümölcs termőhelyi kataszter bejegyzéséről kiadott határozat másolatát, vagy a termőhelyi katasztert vezető szerv igazolását arról, hogy a terület az adott gyümölcsfaj vonatkozásában szerepel a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben - olvasható a Nébih oldalán.

1. Amennyiben a területet már korábban besorolták a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe:

Ez a hatóság vonatkozó oldalán elérhető, alábbi két nyilvános adatbázisban ellenőrizhető. Gyümölcs Termőhelyi Kataszter:

  • Termőhelyi kataszter a NAIK adatai alapján (2014. március előtt felvett területek)
  • Termőhelyi kataszter a Nébih által bejegyzett területekről (2014. március - 2020. november 23.)

A Nébih arra kérte a jelentkezőket, hogy a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben már szereplő területekről kérelem beküldésével igényeljék a pályázathoz szükséges igazolást. A kérelemnek tartalmaznia kell a terület adatait: település név, helyrajzi szám, valamint a pályázó nevét, címét és MÁK (korábban MVH) regisztrációs számát.

2. Amennyiben a területet még nem sorolták be a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe:

A Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe vételi eljárásban a terület gyümölcstermesztésre való alkalmasságáról készített ökológiai szakvéleményt csatolni kell a kérelemhez. A szakvélemény beszerezhető a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközponttól. A szakvéleményt a telepítést megalapozó talajvédelmi tervben előírt vizsgálati adatok birtokában, helyszíni szemlét követően állítják ki.  A szakvélemény megrendelése a MATE honlapjáról letölthető űrlapon kezdeményezhető.

A termőhelyi kataszterbe vonásra irányuló kérelem formanyomtatványa az alábbi linkről tölthető le. A kérelem benyújtását követően az ügyintézés időtartamát elsősorban a termőhelyi szemlére alapozott szakvélemény elkészítése határozza meg, ezért a Nébih azt javasolta az érintetteknek, hogy minél előbb vegyék fel a Gyümölcstermesztési Kutatóközponttal a kapcsolatot.

Az igénylők mind az igazolás iránti, mind a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe sorolás iránti kérelmet a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (Nébih-MGEI) Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályához nyújthatják be:

  • postai úton az 1537 Budapest, Postafiók 407 címre
  • vagy ügyfélkapun, cégkapun keresztül, azaz az alábbi címen

Utóbbi esetben címzettnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, témacsoportnak a Kertészeti Szaporítóanyagot kell választani (bármelyik ügytípus jó). A jelentkezők további kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu email címre írhatják meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?