Fontos változás történt egy pályázati felhívásban: ez rengeteg gazdát érinthet

Fontos változás történt egy pályázati felhívásban: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Módosult egy fontos pályázati felhívás. A „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című, VP4-10.2.1.2-17 kódszámú pályázati felhívás dokumentációjában megváltozott a támogatás kötelezettségvállalási időszaka, amely még egy évvel, 2024. április 30-ig hosszabbodott meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Módosult a VP4-10.2.1.2-17 kódszámú, „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című pályázati felhívás (a továbbiakban: PF), amelynek az a célja, hogy támogatást nyújtson a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták genetikai anyagának begyűjtéséhez, mélyhűtve történő tárolásra történő előkészítéséhez, laboratóriumi körülmények közötti tárolásához mélyhűtéses eljárással, genetikai vizsgálatok elvégzéséhez. A pályázat emellett segítséget nyújt a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták - kivéve baromfifélék - apaállatainak, illetve apaállat jelöltjeinek az eredeti tartási-, takarmányozási feltételektől eltérő módon, ex situ környezetben történő megőrzéséhez, valamint ezen mezőgazdasági állatfajták megőrzését segítő tenyésztési-, génmegőrzési feladatok tenyésztőkkel történő megismertetéséhez, a szaktanácsadás és a hasznosítási feltételek megteremtésének elősegítéséhez - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A PF módosulásának értelmében a kötelezettségvállalási időszak még egy évvel, 2024. április 30-ig meghosszabbodik, így lehetőség van a kötelezettségvállalási időszak 5 évről 6, illetve 7 évre történő, meghosszabbítására! A kötelezettség vállalási időszak plusz egy évvel történő meghosszabbodásával a 2017-ben támogatást igénylők esetén lehetőség nyílik 6. és 7. kifizetési igénylés, valamint a 2018-ban támogatást igénylők esetén pedig 6. kifizetési igénylés benyújtására, azonban felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy ennek igénybevételéhez a támogatást igénylőknek minden esetben nyilatkozniuk kell!

Mint ismeretes, a 2017 évi támogatási kérelem benyújtás esetén a támogatást igénylőnek az utolsó évi kifizetés igénylés benyújtására alap esetben 2022-ben volt lehetősége, amennyiben azonban élt a kötelezettség vállalási időszak egy évvel történő meghosszabbításának lehetőségével, úgy ebben az esetben 2023-ban, a kötelezettség vállalási időszak további egy évvel történő hosszabbítás esetén pedig 2024-ben is lehetősége lesz kifizetés igénylést benyújtani. A 2018 évi támogatási kérelem benyújtás esetén pedig a támogatást igénylőnek az utolsó évi kifizetés igénylés benyújtására alap esetben 2023-ban lesz lehetősége, a kötelezettség vállalási időszak további egy évvel történő hosszabbítás esetén pedig 2024-ben is lesz lehetősége.

Amennyiben tehát a Kedvezményezett él a kötelezettségvállalási időszak újabb egy évvel történő meghosszabbításának lehetőségével a 2017-ben benyújtott támogatási kérelmek esetében a projektek 2017. május 1. és 2024. április 30. között, a 2018-ban benyújtott támogatási kérelmek esetében pedig 2018. május 1. és 2024. április 30. között valósulnak meg. A Kedvezményezettek a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítását a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által rendszeresített és általa közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával kérelmezhetik a 2023. május 1-től kezdődő gazdálkodási év vonatkozásában 2023. január 25-től február 22-ig terjedő időszakban.

A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs! A kérelem benyújtásának elmaradását úgy kell tekinteni, hogy a Kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével.

A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelem a 2023 május 1-től kezdődő év vonatkozásában a Kincstár által közzétett formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával 2023. március 11-ig visszavonható. Az Agrárkamara arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a Kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, abban az esetben nem szükséges a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására vonatkozó kérelmet benyújtania! A PF módosulásáról megjelent közlemény ezen az oldalon, az új PF teljes szövege és a módosult Támogatási okirat minta pedig a „Kapcsolódó dokumentumok” résznél ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?