Április 7-én startol az egységes kérelem beadása: íme, a legfontosabb tudnivalók

Április 7-én startol az egységes kérelem beadása: íme, a legfontosabb tudnivalók

agrarszektor.hu
Idén április 7-től május 17-ig adhatóak be szankciómentesen az egységes kérelmek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkészült arra, hogy a tavalyihoz hasonló rendkívüli helyzetben segítsen mintegy 110-120 ezer tagjának a támogatások lehívásában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén április 7-től adhatóak be az egységes kérelmek, amelyek szankciómentes benyújtási határideje - mivel május 15. szombatra esik - 2021. május 17. Aki ezt elmulasztja, május 18. és június 9. között még beadhatja a kérelmet, de ezek esetében munkanaponként 1%-os támogatáscsökkentést alkalmaznak - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből. A 2021. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. A 2021. május 17-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen 2021. május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2021. május 17-e után csak szankcióval módosíthatóak.

A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Változás az előző évhez képest, hogy idén már nem az egységes kérelem keretein belül kell a karácsonyfaültetvény-támogatást igényelni, hanem az erre kialakított új, elektronikus felületen, április 15-30. között. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén, a vonatkozó oldalon lehet benyújtani.

A falugazdászok - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is telefonon keresik meg a gazdálkodókat, és lehetőség szerint ugyancsak telefonon segítenek a kérelmek beadásában. A tavalyi tapasztalatok alapján ebben a formában is zökkenőmentes volt a kérelmek benyújtása, egy felmérés keretében megkérdezett kamarai tagok több mint 80%-a kényelmesebbnek tartotta a telefonos beadást. Tavaly a kérelmek 86%-át így nyújtották be a falugazdászok. Amennyiben szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség. A személyes ügyintézéshez a NAK biztosítja a járványügyi előírásoknak megfelelő körülményeket, védőeszközöket (kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt, egyszer használatos tollat). Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a kamara központi ügyfélszolgálatát a +36-80/900-365 számon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen, illetve lekérdezhetik majd a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászok elérhetőségeit a NAK portálján várhatóan az egységeskérelem-beadási időszakkal egyidejűleg induló falugazdász-keresőben.

Az idei évtől kezdődően már nincs szükség az őstermelői igazolvány megújítására. A NAK kéri tagjait, hogy a kérelembeadási időszakra tekintettel az őstermelői tevékenységgel, családi gazdasággal kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressék falugazdászukat.

A korábbi években rendre a támogatási kérelmek mintegy 70%-át a kamara falugazdászai adták be. Tavaly a május 15-i határidőig a 166 903 kérelemből 113 446-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. Ennek is köszönhetően Magyarországon - az Európai Unióban szinte egyedülálló módon - sikerült a megszokott rendben beadni az egységes kérelmeket, így a termelők időben hozzájuthattak a 2020-as támogatásokhoz. Ezzel szemben tavaly a koronavírus-járvány miatt a legtöbb uniós tagállam kérte a benyújtási határidő elhalasztását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?