Figyelmeztet a NAK: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erről megfeledkezik

Figyelmeztet a NAK: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erről megfeledkezik

agrarszektor.hu
2022. május 8-ig már 111 ezernél is egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 76 százalékát a kamarai falugazdászok segítségével. A kérelmek 2022. május 16-ig nyújthatók be szankciómentesen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén április 6-án indult az egységeskérelem-beadási időszak. 2022. május 8-ig 111.676 kérelmet nyújtottak be a termelők, több mint 76 százalékát, 85.415 darabot a NAK falugazdászai segítségével. Tavaly a június 9-i, végső határidőig összesen 165.188 egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz.

A kérelmek szankciómentes beadási határideje 2022. május 16.Aki ezt elmulasztja, május 17-e és június 9-e között még beadhatja a kérelmet, de ezen esetben munkanaponként 1%-os támogatáscsökkentéssel kell számolnia. A 2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. A 2022. május 16-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen 2022. május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2022. május 16-a után csak szankcióval módosíthatók.

Az idei egységes kérelemben a Vidékfejlesztési Program keretében korábban meghirdetett, két új jogcímben is kifizetési kérelmet lehet benyújtani: agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (VP AKG 2021), valamint az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (VP ÖKO 2021). A NAK arra is felhívta a gazdálkodók, hogy amennyiben nem áll még rendelkezésükre Támogatói Okirat, vagy az elbírálás alatt áll, abban az esetben is nyújtsanak be kifizetési kérelmet az érintett területekre, ha azok megfelelnek a pályázati felhívásban és jogszabályban foglalt követelményeknek.

Az Agrárkamara továbbá arra kéri a gazdálkodókat, hogy - akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem - ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék azt, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából. Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján, a falugazdász-keresőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?