Dolgozik a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport

Dolgozik a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli a Kormány koronavírus-járvány kapcsán tett gyors intézkedéseit, valamint - mintegy 400 ezres, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tevékenykedő tagságát képviselve - a gazdaság újraindításáért felelős munkacsoporttal is konstruktívan együttműködik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK március 16-án átfogó, 18 oldalas elemzést készített a járványhelyzet agráriumra vonatkozó várható kihatásairól. Ebben az egyik legsürgetőbb pontként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását. Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében - bizonyos feltételek betartásával - lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt, tudhattuk meg a kamara közleményéből. Mindez egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés. A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű.

A gazdaság újraindításért felelős munkacsoport március 17-én tartotta meg alakuló ülését, amelyen az agrárium képviseletében részt vett Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke is. Az agrárgazdasági kamara az eltelt napok fejleményei, a tagok által kapott jelzések és felvetések alapján az ülés óta további javaslatokat fogalmazott meg - az Agrárminisztériummal együttműködésben - az akciócsoport számára. Ezek között szerepelnek rövid távú beavatkozást igénylő javaslatok, többek között a tavaszi munkák folytonosságának és a gazdasági szereplők fizetőképességének biztosítása érdekében. Emellett a NAK hosszabb távú javaslatokat is tett az akciócsoport felé, érintve mások mellett a különböző hatósági bizonyítványok, engedélyek meghosszabbítását, valamint a támogatási lehetőségeket is.

A mintegy négyszázezer taggal rendelkező agrárgazdasági kamara a tagsága körében online kérdőíves felmérést indított, valamint létrehozott egy hotline telefonszámot is (+36 1 803 62 33). A tagoktól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a köztestület. A gazdaság újraindításáért felelős munkacsoport folyamatosan egyeztet a magyar gazdaság kulcsszereplőivel, így az agrárgazdasági kamarával is, a testület felé folyamatosan javaslatokkal fogunk élni az ágazat érdekében.

Mint Bártfai-Mager Andrea miniszter, a munkacsoport vezetője a nyitó ülésen hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja a gazdasági élet szereplőivel egyeztetést, ami a világjárvány hatására kialakult gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hiszen nem csak a felmerült problémákat kell megoldani, de a járványhelyzet egyes problémákat más megvilágításba helyez, és új lehetőségeket is teremt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?