Meghízott és nyereségessé vált Mészáros Lőrinc cége

MTI
Az Opus Global Nyrt. - melyhez többek között a visontai Viresol Kft., a tiszapüspöki KALL Ingredients vagy a Csabatáj Zrt. is tartozik - 7,08 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el az idei első félévben, a tavalyi első hathavi 1,7 milliárd forint után - közölte a cég az MTI-vel hétfőn. Mészáros Lőrinc cége 2016-ban még veszteséges volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint az Opus Global Nyrt. közzétette működésének első félévi eredményeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A Konzum Nyrt. beolvadását megelőző időszakban a nagyvállalat konszolidált, a nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti mérlegfőösszege 560,9 milliárd, saját tőkéje 260 milliárd, működési bevétele csaknem 113,8 milliárd forint volt.

A visontai búzakeményítő üzem (MTI: Koszticsák Szilárd)

A Konzum Befektetési Vagyonkezelő Nyrt. beolvadása miatt a társaság történetének utolsó féléves beszámolóját is az Opus publikálta. A Konzum IFRS szerinti konszolidált mérlegfőösszege 153 milliárd forint volt, a társaság saját tőkéje meghaladta a 77,6 milliárd forintot, míg EBITDA-ja 2,26 milliárd, adózott eredménye pedig 2,9 milliárd forint volt 2019 első félévében. A közlemény szerint a befektetési holding bevételei annak ellenére nőttek az első hat hónapban, hogy az Opus Global stratégiai divízióiban az év második felében lényegesen erősebb az eredménytermelő képesség, mert jellemzően a második félévben realizálódik az árbevétel meghatározó része.

A működési bevétel 48 százaléka származott az ipari divíziótól, elsősorban az építőipari vállalatoktól, az energetikai terület 36 százalékban, a mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetések 15 százalékban járultak hozzá a működési bevételekhez. A társaság értékét mutató konszolidált saját tőke 260 milliárd forintos értéke a lezárt akvizíciók eredményeként növekedett 16-szorosára. Ez az érték már tartalmazza a tavaly apportált építőipari társaságok (Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft.) akkori szerződésállományából származó, az Opus saját tőkéjében kimutatott jövőbeli eredményt is.

A részletes számokat itt elemzi a Potrfolio.hu.

Közleményében az Opus hangsúlyozta: az IFRS standardok szerint ebből a szerződésállományából származó időarányos eredményhatást a cégek félévi teljesítménye alapján 8,68 milliárdos értékcsökkenéssel szemben kellett elszámolni. Ezt részben ugyan kompenzálta a pénzügyi műveletek 5,2 milliárd forintos értéke, ezzel együtt az első félévet 4,25 milliárd forint veszteséggel zárták, ami a fentieknek megfelelően technikai és nem valós veszteséget jelent - jelezte a vállalat. A holdingba tartozó építőipari társaságoknak már az akvizíciót követően kötött új szerződéseiből származó eredményeit nem terheli ez az értékcsökkenési leírás, tehát ebből várhatóan mintegy 70 milliárd forint árbevételt realizálhat a jövőben az Opus Global - írják a közleményben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?