Ők most a leggazdagabb agrárvállalkozók Magyarországon: itt a lista!

agrarszektor.hu
Csányi Sándor még mindig toronymagasan vezeti a leggazdagabb magyarokról készült listát 360 milliárd forintos vagyonával, így agrárszempontból is ő számít a legnagyobb befektetőnek. Mészáros Lőrinc, habár növelte a vagyonát 2018-hoz képest, még mindig a második helyen szerepel. Jelentősen csökkent a Bige László tulajdonában lévő cégcsoport piaci értéke, de még mindig ő az ötödik leggazdagabb. Ezzel szemben Simicska Lajos nem tudta megőrizni tavalyi 13. helyét, és a 2019-es listán már csak a 47. helyen szerepel. Új név a leggazdagabb magyarok között Kiss István, aki a kacsa- és libafeldolgozással foglalkozó Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 360 milliárd forintos vagyonával még mindig vezeti a napi.hu "100 leggazdagabb magyar"-ról összeállított 2019-es listáját. Csányi személyes befektetéseinek nagy része már két évtizede a magyar agráriumra irányul. A Bonafarm Zrt., amelyet már legidősebb fia, Csányi Attila  irányít, tavaly 200 milliárd forintos árbevételt ért el. Magyarország legnagyobb agrárintegrátor cégcsoportja, a szintén Csányi tulajdonában lévő nádudvardi KITE Zrt. szintén jól teljesített 2018-ban, és 310 milliárdos árbevételre tett szert - derül ki a napi.hu összeállításából.

Csányit a rangsorban 296 milliárd forintos vagyonnal Mészáros Lőrinc követi, aki a 21 ezer hektáron gazdálkodó Mezort Zrt. megszerzésével Magyarország egyik legnagyobb agrárvállalkozását hozta létre, 2019 tavaszára ugyanis érdekeltségeit egy vállalatcsoportba szervezte. A konszern vagyonkezelő, irányító társasága a Talentis Agro Zrt., amely a bevont társaságokkal együtt összesen 36 ezer hektáron gazdálkodik.

Bige László annak ellenére megőrizte az ötödik helyét, hogy vagyona 220 milliárd forintról 170 milliárd forintra csökkent. A látványos vagyonvesztés részben annak köszönhető, hogy tavaly novemberben a Bige-birodalom szolnoki gyárát 300 rendőr szállta meg. Jelenleg nem sokat lehet tudni az ügyről, de a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz - írja a napi.hu.

Csányi Sándor (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A nagy vesztesek közé tartozik Simicska Lajos, aki a 2018-as 77 milliárd forintos vagyonával megszerzett 13. helyéről jelentősesn lecsúszva, idén már csak a 47. helyen szerepel 27 milliárd forinttal. A nagy csökkenés annak köszönhető, hogy egy év alatt egy kivételével minden befektetésétől megvált, kivétel az állattenyésztéssel foglalkozó Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.

2018-hoz képest megduplázta 55 milliárd forintos vagyonát Szíjj László, így az jelenleg 110 milliárd forintra tehető. Szíjj cége, a Duna Aszfalt Kft. 2015-ben a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen alapította meg a Visonta Projekt Kft.-t, amelyet tavaly átneveztek Viresol Kft.-re. A cég mintegy 6,2 milliárd forint állami támogatást kapott egy búzakeményítő-gyár építéséhez.

A 100 leggazdagabb magyar listáján a 10 legtöbb vagyonnal rendelkező agrárválalkozó között van még Leisztinger Tamás, Bárány László és családja, Szabó Miklós és családja, Szatmári Zoltán és Harsányi Zsolt is. Új név 100-as listán és az agrárium nagy szereplői között Kiss István, aki a 92. helyet szerezte meg 9,8 milliárd forintos vagyonával. Kiss a kacsa- és libafeldolgozással foglalkozó Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke, amely a magyar piacon a harmadik legnagyobb víziszárnyas-feldolgozó cég. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?