100 milliárd forintos kerettel új beruházási támogatást indít a kormány - Itt a rendelettervezet!

agrarszektor.hu
Új, kedvező finanszírozási konstrukciókat jelentett be ma az Agrárminisztérium 100 milliárd forintos forráskerettel, amelyek olcsó pénzforrást biztosítanak elsősorban mezőgazdasági és erdészeti beruházásokhoz, de nem kizárt a forgóeszköz-finanszírozás sem. A konstrukció előnye, hogy független az aktuális uniós költségvetési ciklustól, és nem terheli a mezőgazdasági vállalkozások de minimis keretét sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jogszabálytervezet itt olvasható el.  Eszerint 100 milliárd forintos forráskerettel kamattámogatást igényelhetnek a mezőgazdasági termeléssel és feldolgozással, illetve erdőgazdálkodással foglakozó KKV-k. A tervek szerint a 100 milliárd forinton belül lehatárolnak egy 30 milliárd forintos keretet csak a szántóföldi gépberuházások számára. A támogatás

  • olyan beruházási hitel esetén vehető igénybe, amelynek a futamideje legalább 3, de legfeljebb 10 év,
  • a beruházási hitelek összege beruházásonként és ügyfelenként legalább 3 millió forint,
  • nem haladhatja meg elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházások esetében az 1,3 milliárd forintot, a mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz vagy -forgalmazáshoz és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó beruházások esetében a 2 milliárd forintot.

A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80%-a, de legfeljebb 2 százalékpont éves szinten azzal, hogy kamattámogatás csak azon kamatidőszak tekintetében nyújtható, amelynél a hiteldíj nem haladja meg a 2,5%/év szintet. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve az ügyfelek által így a ténylegesen fizetett kamat mindössze 0,5%/év.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy tavaly óta a Vidékfejlesztési Program beruházásai a megvalósulás szakaszába értek. A VP kitart még a jövő évre is, ugyanakkor az új vidékfejlesztési források feltételei még bizonytalanok. Ebben az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás folyamatos biztosítása, hogy a következő európai uniós fejlesztési források igénybevételéig ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve. Ez a konsrukció ugyan nem egy vissza nem térítendő támogatás, de

egy rendkívül olcsó pénzügyi megoldás, amelyre az agrár- és erdészeti vállalkozók a Közös Agrárpolitika ciklikusan rendelkezésre álló forrásaitól függetlenül támaszkodhatnak. A kamattámogatás nem terheli a gazdák három évre számított 25 ezer eurós de minimis keretét sem.

A miniszter kiemelte, hogy a kedvező feltételű hitelprogramok mellett az agrárfinanszírozásban kiemelt szerepe van a garanciavállalásnak. Elmondta, hogy az AVHGA az Európai Beruházási Alap (EIF) COSME viszontgarancia programját már 3 éve működteti. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója, Herczegh András bejelentette, hogy a következő 3 évben is elérhető lesz a gazdák számára a COSME garanciaprogram, így fejlesztésekre és más hitelcélokra összesen 125 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé. A COSME-AVHGA Program a Kormány agrárpolitikáját is segíti, miközben 6-8 milliárd forintos megtakarítást jelent az állami költségvetés számára. Herczegh András ismertette, hogy a mezőgazdaság a teljes hitelállomány mintegy 16 százalékát teszi ki, miközbern a GDP-ből csak 5,4 százalékkal részesedik. Ez azt mutatja, hogy a szektor rendkívül forrásigényes. Mostanáig közel 50 milliárd forint hitelösszeget biztosított COSME viszontgarancia mellett az AVHGA.

A program kiterjesztése 2022-ig azzal az előnnyel jár, hogy a gazdák kiszámítható, tervezhető és mindenek előtt olcsó forráshoz jutnak a fejlesztéseikhez akkor is, amikor a következő uniós pénzügyi ciklus forrásai még nem lesznek elérhetőek.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?