Óriási gazdatüntetés Hamburgban: elegük van a populista agrárpolitikából

Agrárszektor
4000 traktor árasztotta el az utcákat tegnap Hamburgban, a szövetségi állam környezetvédelmi minisztereinek konferenciájának napján. A gazdák célja az volt, hogy ne tiltásokon keresztül érvényesítse a politika a céljait, és ne nélkülük döntsön róluk. Követeléseiket egy közös nyilatkozatban fogalmazták meg. Mindez azért fontos, mert Németország az európai politikában meghatározó szerepet játszik, így az, ami itt történik, hatással lehet a formálódó Közös Agrárpolitikára, azaz a támogatásokért elvárt teljesítményekre is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokat hallunk arról, hogy a környezetvédelem ügye Németországban a legerősebb. Úgy tűnik, a gazdák készséges együttműködése a civil társadalommal nem vált be, a környezetvédelmi követelések ellenállás hiányában csak erősödtek velük szemben. Tegnap, a tartományi miniszterek konferenciájának apropóján a szövetségi állam minden pontjáról érkeztek tüntetők Hamburgba. A megmozdulást a Forum Natur akciószövetség szervezte, amelyben 15 gazdaszövetség - köztük a legnagyobbak is, mint a DBV és DLG - képviseltette magát, és együttesen 6 millió vidéki embert képviseltek.

A környzetvédelem elsősorban a Közös Agrárpolitika révén valósul meg a mezőgazdaságban. Ennek jövőbeli alakulásáról is tájékozódhat  a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián.  Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Közös nyilatozatukban arra szólították fel a politikusokat, hogy a rovarvédelmi programot a gazdákkal együttműködésben alakítsák ki. A gazdáknak általában véve is elegük van abból, hogy tiltásokkal és előíásokkal próbálják zöldebbé tenni a mezőgazdaságot ahelyett, hogy az együttműködést, az önkéntességet és a jutalmazást helyeznék előtérbe. "Nem a rovarok és a fajok sokfélesége ellen tüntetünk. Ellenkezőleg. Sokkal inkább szükségünk van a beporzókra, mint bármely másik iparágnak" - hangsúlyozták a képviselőik. Szerintük a mostani rovarvédelmi akcióprogram inkább elveszi a termelők kedvét a rovarok védelmétől, semmint meghozná. Az egyik gazdaszövetség elnöke így fogalmazott:

Álljanak le ezzel a populista és szakmailag értelmezhetetlen agrárpoltikával! Ez aláássa a termelők létbiztonsgát és elrabolja gyermekeik jövőjét."

 

A szövetségi állam környezetvédelmi miniszterasszonya,Svenja Schulze egyéb elfoglaltságaira hivatkozva hirtelen lemondta a konferencián való részvételét, megfutamodott a tüntetők elől. A konferencia elnöke, Jens Kerstan vállalta fel, hogy kiáll a gazdák elé. Így reagált a követelésekre: "A környezetvédelmi miniszterek becsülik a kultúrtájat és a gazdák erőfeszítéseit."  Ezt követően azonban azonnal rátért arra, hogy mekkora károkat okoz az agrártevékenység a környezetnek. Szónoklatát dudálásokkal, sípolással és bekiabálásokkal zavarták a tüntetők. 

A gazdák képviselői közös nyilatkozatukban egy hét pontból álló követelést nyújtottak át. Eszerint a tartományoknak és az államnak

  • az együttműködést és az önkéntességet kell előtérbe helyeznie a tiltásokkal és az előírásokkal szemben,
  • ki kell alakítania egy állományritkítási tervet a farkasokra, amelyek az utóbbi időben sorra tépik szét a legelő állatokat,
  • a rovarvédelem terén meg kell hallgatniuk a gazdák véleményét is,
  • a vízvédelem terén élesebb különbséget kell tenniük az egyes régiók között,
  • fokozniuk kell az erdőgazdálkodás támogatását,
  • a mező- és erdőgazdaság klímavédelmi törekvéseit jobban kell honorálniuk,
  • a Natura-2000-es területhatárokat újra át kell nézni és a valós viszonyokhoz alakítani.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?