Több százmilliós kárt okoztak a viharok a magyar földeken: itt volt a legnagyobb a pusztítás

agrarszektor.hu
A Groupama Biztosítóhoz az elmúlt heti extrém időjárás miatt közel 200 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, melynek kárértéke elérheti akár a kétszázmillió forintos értéket is. A június végi viharok a betakarítás előtt álló növényekben okoztak komoly károkat, a jégverés ugyanis mind a repcénél mind pedig a gabonánál jelentősen növeli a szempergés veszélyét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét szerdán és csütörtökön tomboló viharok nem csak a lakóingatlanokban okoztak különösen sok kárt, de a mezőgazdasági növényeket sem kímélték - írja közleményében a Groupama Biztosító. Elsősorban Északkelet-Magyarországon, illetve délnyugaton, Baranya megyében érzékelték a gazdák a legnagyobb pusztítást. A Groupama Biztosítóhoz csak az elmúlt napokban közel 200 darab mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, melyek együttes kárértéke elérheti akár a kétszázmillió forintot is.

Forrás: MTI Fotó: Vajda János

A bejelentett károk mintegy fele jégverés miatt érkezett a biztosítóhoz, 30 százalékot tesznek ki a viharkárok, emellett a felhőszakadás okozott még jelentős gondokat a növényi kultúrákban.

Az, hogy ilyen rövid idő alatt, ilyen nagyságrendű kár keletkezett, a korábbi években nem volt jellemző. Az is újszerű számunkra, hogy a jégverés által okozott károk mellett, a viharkárok aránya ennyire megnőtt"

- hívta fel a figyelmet Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója. Az elmúlt hetekben tapasztalt nagy intenzitású és váratlan viharoknak azért is kiemelt a jelentősége, mert az ország egyes részeiben a repce és az őszi vetésű gabonák már betakarítható állapotban vannak, és ilyenkor a növénykultúrák különösen sérülékenyek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?