Herczegh András: Kevesebb fedezettel könnyebb a hitelszerzés

agrarszektor.hu
Az agrárgazdaság finanszírozási igénye jóval magasabb, mint amennyit a GDP-hez való hozzájárulása alapján várni lehet. Ennek oka többtényezős, és hosszú távon így maradhat. A finanszírozás igazodik az ágazat igényeihez. Az agrártámogatások és nyertes pályázatok jelentenek ugyan némi garanciát a hitelekhez, de korántsem eleget - hangzott el a Portfolio Nyugat-Magyarországi Agrárfórumán Pápán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Herczegh András, az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója előadásában kifejtette: a teljes agrárgazdaság 5,3 százalékkal részesedik az ország GDP-jéből, de finanszírozási igény tekintetében a források 16,8 százalékát szívja fel. Az ágazat hiteligénye már 670 milliárd forintnál jár, ugyanakkor betétállománya is 600 milliárdra tehető. Mindkettő lényegesen felülmúlja a közvetlen kifizetésekkel ide áramló mintegy 400 milliárd forintot.

Herczegh András

Az ügyvezető rámutatott, az új agrárberuházásokkal nem emelkedett a hitelállomány, ami alapján valószínű, hogy azok jobbára saját forrásból valósultak meg, ezzel együtt tovább emelkedett a bankbetétek állománya is. (Úgy tűnik, a mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége jóval felülmúlja a "hivatalos" statisztikákat. A rendezvény egyik kerekasztal-beszélgetésén 16 százalékos nyereségességet tippelt a növénytermesztésben Simon Attila, az MKB Bank Agrárpartner program szakmai vezetője - agrárszektor.hu.)

A kiugró hiteligény ugyanakkor jelzi az ágazatban zajló beruházások volumenét. Az agrártermelést ráadásul több kockázati tényező is veszélyezteti. Ilyen a természeti kitettség (évjárat, klímaváltozás), a támogatásokra való ráutaltság, a fertőzések és járványok felbukkanásának esélye, vagy a szakemberhiány. A mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatos fejlesztésekre kényszerül, gyakran az ipar más területei előtt járnak. Ugyanakkor egy meglehetősen fedezethiányos területről beszélünk - emelte ki Herczegh András.

A bankok számára az uniós támogatási környezet teremtette meg a kiszámíthatóbb hitelkihelyezés feltételeit.

A finanszírozók sokszor a támogatási jogosultságok alapján döntenek. Másrészt nagyon fontos a partner ismerete, és a gazdálkodást hitelesen bemutató pénzügyi kimutatás. Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány abban tud segíteni, hogy garanciájával könnyebbé teszi a hitelhez jutást, így hiteligényléskor a fedezethiány csökkenthető, illetve más fedezetek kiválthatók. Ez főként a kevésbé szoros elszámolású kisebb gazdaságok, őstermelők és pályakezdő fiatalok esetében lehet létkérdés.

Herczegh András elmondta: a Vidékfejlesztési Programban nyertes projektek 24 százaléka mögött az alapítvány garanciája áll, ami elengedhetetlen például a támogatások előfinanszírozásához, vagyis a pénzek mielőbbi lehívásához. Mint tudjuk, a versenyszférában az időfaktornak is kiemelt szerepe van a vállalkozás jövője szempontjából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?