Három AGRYA-projekt népszerűsíti a kistelepülési életformát

agrarszektor.hu
"Vidéki élet, fiatalok vidéken" elnevezésű programcsomagot indít az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A kezdeményezések között a "Vesd bele magad"!, a "Virtuális Falu" és a "Vidék Kaland" program szerepel. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg, de céljuk a hagyományos kistelepülési életforma támogatása, illetve népszerűsítése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három vidéki élettel foglalkozó programot összekapcsolva indítja el a "Vidéki élet, fiatalok vidéken" programcsomagot az AGRYA partnerei és támogatói közreműködésével - írja közleményében a szövetség. A csomagban a "Vidék Kaland ", a "Vesd bele magad!" és a "Virtuális Falu" program kapott helyet. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg, céljuk pedig a hagyományos falusi, kistelepülési életforma támogatása, népszerűsítése a szélesebb közvéleményen keresztül.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Vesd bele magad!

A Vesd bele magad! programon keresztül 2011-2015 között 93 ezer vetőmag csomagot osztott ki az AGRYA  a közlemény szerint A kezdeményezés célja az élményszerzés és a szemlélet formálás, célcsoportként pedig kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólítanak meg. Azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek kedvet kapjanak értékteremtő, valós kétkezi tevékenységekhez. A program arra is felhívja figyelmet, hogy kevés befektetéssel és munkával megtermelhető a szezonális friss zöldség egy család számára. A vetőmag csomagból egy-egy család hozzávetőleg 30 négyzetméter alapterületű zöldségeskertet tud kialakítani, és a kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag gazdálkodási szakértő is segíti.

A programra az általános iskolák közreműködése nélkül jelentkezhetnek kisgyerekes családok, az ingyenes vetőmag csomagokra ugyanakkor pályázni kell. 2019-ben Fejér és Csongrád megyében 500-500 kiskertész kap majd vetőmag csomagot. A programmal kapcsolatos jelentkezést, pályázatot február 15-ig küldhetik el a családok. Az eredményhirdetés március 8-ig történik meg, a vetőmag csomagokat pedig március 20-ig kapják meg közvetlenül az érintett családok. 

Virtuális Falu

A Virtuális Falu program célja, hogy a kistelepülési közösségekben is legyen utánpótlás, és legyenek fiatalok, akik tovább viszik a tevékenységet. Így a kistelepüléseken élő, helyben aktív fiatalokból létrejöhet egy közösségi hálózat, vagyis egy "virtuális falu". Az AGRYA a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel együttműködve 2016-óta a közösségi tevékenységre nyitott fiatalok számára szervez képzéseket, emellett a fiatalok által szervezett települési kisrendezvényekhez - úgynevezett műhelytalálkozókhoz - pénzügyi támogatást is ad. A 2019. április 1. július 31. közötti kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni, pályázni. Az eredményt március 8-ig hirdetnek.

Vidék Kaland

A program célja, hogy városlakó, nem mezőgazdász, de az agrárium iránt érdeklődő fiatalok betekintést kaphassanak a napi agrár termelésbe - derül ki a közleményből. A pályázaton kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A programmal kapcsolatos pályázat, amelyen keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?