Nem kell fizetniük az igazolványokért az őstermelőknek

agrarszektor.hu
A kieső bevételek miatt nem emel tagdíjat az agrárgazdasági kamara.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ingyenesen végzi az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést januártól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Mivel a szervezet a kieső bevételek miatt nem emel tagdíjat, az őstermelők adminisztrációs terhei ténylegesen csökkennek. Eddig az igazolványok ügyintézéséért 1-4 ezer forintot kellett fizetni.

Január elsejétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ingyenesen végzi az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Mint ismert, előzőleg a kormány döntött arról, hogy az idéntől a falugazdász-hálózat a NAK szervezetében lássa el az egyes hatósági és nyilvántartási feladatait, amelyek közé az őstermelői igazolvány kiállításával kapcsolatos ügyintézés is tartozik.

Ennek eredményeként az elmúlt év végén ismét módosult a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet. A módosítással a VM a már korábban megkezdett egyszerűsítési, és a vállalkozói terhek csökkentését célzó intézkedésekhez igazodott - állapítja meg közleményében a tárca.

A NAK nem tervezi, hogy az elmaradó díjakkal növeli tagdíját, vagyis az őstermelők adminisztrációs terhek ténylegesen csökkennek. A NAK a falugazdászok átvétele után is zökkenőmentesen kívánja biztosítani az őstermelői ügyintézést, valamint a klasszikus falugazdászi feladatok ellátását. Az őstermelői igazolványokat azonban továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai ellenőrzik.

Tavaly még az őstermelőknek az új igazolványok kiállításáért 2000, az érvényesítésért 1000, a cseréért és a pótlásért 1000, a három évre kért igazolványért 4000 forintot kellett fizetniük. A díjakat az ügyintézéskor készpénzben kellett kiegyenlíteniük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?