Nem okozott fennakadásokat az egységes kérelmek beadásában a koronavírus

Nem okozott fennakadásokat az egységes kérelmek beadásában a koronavírus

agrarszektor.hu
Április 6-án megkezdődött az idei egységes kérelmek beadása, amiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai is segítik a gazdálkodókat. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez. A beadási folyamatot megkönnyítendő a NAK ismét rövid tájékoztatókat készített a különböző jogcímeken igényelhető támogatásokról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén április 6-ától beadhatóak az egységes kérelmek, amelyek szankciómentes benyújtási határideje május 15-e. A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni támogatást, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani, ezen az oldalon.

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70%-át a kamara falugazdászai adták be, akik 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítették a gazdálkodókat. A koronavírus-járvány hazai kitörése miatt elrendelt kormányzati intézkedések nyomán a kamara a kérelem-beadási időszakra is felkészülve számos új biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át, egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket.

A falugazdászok a felkészülés alatt a megváltozott körülményekhez igazodtak, és ennek mentén kezdték el a gazdálkodók segítését az idei, nehezebb körülményekkel terhelt kérelem-beadási időszakban. Az első négy nap tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a szokatlan helyzethez, és az első beadások zökkenőmentesen zajlottak.

Ahogy eddig, úgy a következő napokban is telefonon keresik majd az ügyfeleket a falugazdászok az eljárás egyeztetése miatt. A telefonos beadások mellett április 14-től indul a személyes időpontokra behívás is. A falugazdászok külön jelzik, ha az ügyintézéshez elkerülhetetlen a személyes találkozó, és ebben az esetekben egy előre egyeztetett időpontban kereshetők fel a megfelelő fizikális védelemmel ellátott irodák. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a kamara központi ügyfélszolgálatát a +36-80/900-365 számon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen.

Mindemellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is elkészíttette az itt elérhető rövid tájékoztatókat, amelyek a 2020. évi kérelembeadásban segítik a gazdálkodókat. Az információs anyagok a következő területekre térnek ki: erdősítés támogatása (ipari célú, fásszárú ültetvény telepítése; erdőtelepítés); Natura 2000 erdő támogatása; fiatal mezőgazdasági termelők támogatása; gyümölcstermesztés támogatása; hízottbika-tartás támogatása; húshasznú anyatehén tartásának támogatása; tejhasznútehén-tartás támogatása; kistermelői támogatási rendszer; ökológiai gazdálkodás támogatása; szemes és szálas fehérjetakarmány-növény termesztésének támogatása; zöldségnövény-termesztés támogatása. Továbbá a NAK és a MÁK együttműködésében elkészült az ugyancsak a beadást könnyítő, ezen a linken elérhető 17 részes oktatóvideó-sorozat is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?