Etikus magatartást vár el a piaci szereplőktől az Agrárkamara

Etikus magatartást vár el a piaci szereplőktől az Agrárkamara

agrarszektor.hu
Különösen fontos a jelenlegi helyzetben a piaci szereplők közti etikus viselkedés a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek piacán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktívan közreműködik a rendezett viszonyok fenntartásában, és fellép a tisztességtelen magatartású szereplőkkel szemben

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdálkodók, vállalkozások sikeres működésének alapja a kölcsönös együttműködés, az érdekek és az értékek egyensúlyának szem előtt tartásával. A gazdaság nem működhet megfelelő etikai normák hiányában, hiszen a jog nem tud minden etikai kérdést a saját szabályrendszerébe illeszteni. A NAK fontos célkitűzése - jelen veszélyhelyzetben is -, hogy aktívan közreműködjön a rendezett piaci viszonyok fenntartásában, és tevékenységével segítse a tisztességes piaci szereplőket.

Az agrárgazdaság területén működő, különböző gazdasági súllyal rendelkező vállalkozások közötti érdekérvényesítési egyensúly kialakítása, fenntartása szintén a kamara egyik fontos célkitűzése. Ezen célok elérése érdekében hozta létre a NAK a megyei és az országos etikai bizottsági rendszerét. A bizottságok feladata, hogy a kamara tagjai között - az Üzleti Etikai Szabályzatban megfogalmazott - etikai normákkal ellentétes magatartások felmerülése esetén közvetítsen, megpróbálja összhangba hozni a piaci szereplők álláspontjait.

A kamara mintegy 400 ezer tagja - mezőgazdaságban, élelmiszer-előállításban, -feldolgozásban, -nagykereskedelemben tevékenykedők - az általuk etikátlannak vélt magatartások illetve vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a kamara etikai bizottságát.

A köztestület tagjainak több lehetősége is van, a legfontosabb eljárás az Üzleti Etikai Szabályzatban foglaltak megsértése miatti etikai eljárás. A jószolgálati eljárással a vitával érintett kamarai tagok közt fennálló vitás kérdések egyezség útján történő rendezését lehet elérni. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy amennyiben etikátlannak vélt magatartást tapasztalnak, keressék a köztestület szakmailag felkészült országos etikai bizottságát (orszagosetikaibizottsag@nak.hu), vagy közvetlenül a NAK megyei szervezetét.

Címlapkép: shutterstock

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02