Így veszik fel a harcot a munkaerőhiánnyal az agrárium nagyágyúi

agrarszektor.hu
"Ha meg tudunk alkotni egy olyan közösségi platformot, amely hasonlít a leginkább használt közösségi médiumok felületére, és ezt mobilalkalmazás formájában elérhetővé tesszük a munkavállalók számára, akkor nagyot léphetünk előre a szervezeti együttműködés és a munkaszervezés tekintetében is" - hívta fel a figyelmet a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián tartott előadásában Barathi Tamás, a Blue Colibri App alapítója. Mint kiemelte, erre az agráriumban igazán nagy szükség lenne, hiszen ebben a szektorban rendkívül magas az ún. "non-desk" munkavállalók száma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Az a kettősség látszik, hogy amíg a munkavállalók a mobiltelefonjaikon élik a mindennapjaikat, addig a munkáltatók többnyire még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy a régi, hagyományos módszerek segítségével kommunikáljanak az alkalmazottaikkal" - vázolta a jelenlegi állapotokat Barathi Tamás a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián tartott, "Hatékony munkaszervezés az agráriumban - Mobiltelefonnal" című előadásában.

Tapasztalatai szerint sok HR-es még mindig a színes plakátok, kinyomtatott excelek bűvöletében él, ami egyrészt rettentően sok papírmunkát jelent, másrészt rettentően hatékonytalan. Ráadásul nemm is mérhető ezen módszerek eredményességre, így a cég többnyire csak sötétben tapogatózik a tekintetben, hogy vajon a munkavállalók tudják-e mi történik a cégnél, hallanak-e például azokról a fontos szabályváltozásokról, amelyek például a munkaszervezésre is hatással vannak.

Ez különösen igaz azokban a szektorokban, ahol nagy számban vannak az ún. "non-desk" munkavállalók. Mint megjegyezte, átlagosan az összes munkavállaló 80%-a így dolgozik, és az olyan szektorokban, mint például az agrárium, ez a szám ennél jóval magasabb is lehet. A "non-desk" szó persze túlmutat a munkaállomás alapfogalmán, ide kell sorolni az összes olyan digitalizációs eszközt (legyen az hardware vagy software), amelyek a hatékony munkavégzést, és a kommunikációt segítik. Barathi ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy

ma már a munkavállalók közel 100 százalékának a zsebében ott lapul egy okostelefon, és többségük készség szinten használ közösségi alkalmazásokat is.

"Azaz, ha meg tudunk alkotni egy olyan közösségi platformot, amely hasonlít a leginkább használt közösségi médiumok felületére, és ezt mobilalkalmazás formájában elérhetővé tesszük a munkavállalók számára, akkor nagyot léphetünk előre akár a szervezeti együttműködés, akár a munkaszervezés tekintetében" - tette hozzá Barathi Tamás. De ez nem minden, mert számos egyéb előnye is van az ilyen platformoknak: "papírmentesíthetünk adminisztratív feladatokat (például bérpapírok, beosztás); az on-boarding folyamat során megkönnyítjük a betanítást; vállalaton belüli felméréseket is indíthatunk" - sorolta Barathi Tamás.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?