Egy budapesti programozó iskola is ráharapott az agráriumra

agrarszektor.hu
Hogy mennyire jelentős a mezőgazdaságban az adatok gyűjtése és feldolgozása iránti igény, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy már egy budapesti programozóiskola is foglalkozni kezdett a témával. Ingyenes rendezvényén ismert agrárszakemberek mutatják be a hallgatóságnak, hogy merre is halad az ágazat digitalizációja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Codecool programozó iskola február 20-i, ingyenes meetupján ismert agrárszakemberek segítségével mutatja be a hallgatóknak azt a digitális forradalmat, ami az ágazatban zajlik.

A következő területekre hívják fel figyelmet:

Navigáció, önvezető járművek: Az autonóm traktorok a kamerák és GPS-ek beépítésével már alkalmasak a távfelügyeletre és önálló működésre. Ezzel a megoldással nagyobb és gyorsabb ütemű előrelépés történhet, mint a közúti közlekedésben, hiszen a szántóföldön történő balesetek kockázata elenyésző: bátrabban engedhetjük szabadjára a gépeket. A szátóföldi navigáció során beérkező adatok volumene az autonóm irányítási rendszerekkel már ma is kezelhető mértékű, hiszen nagyságrendekkel kevesebb, mint egy belvárosi kereszteződésben.

Szállítási, kihordási és monitoring eljárások: A dróntechnológiának köszönhetően a gazdáknak mindenhol lehet szeme. A különböző képalkotási technikák lehetővé teszik a farmereknek, hogy a korábbinál sokkal részletesebb adatokat gyűjtsenek, javítva ezzel a növényi egészség ellenőrzését és a talajminőség értékelését. A módszer révén az ültetés, magszórás és permetezés is átvehető a robusztus gépektől. A drónok komoly elemzőszoftverekkel analizálják a kamerával rögzített képsorokat, így sokkal hatékonyabbá válik a szelektálás.

Okosfarm-koncepciók: Az új megoldások minden munkafolyamatot támogatni tudnak, beleértve olyan feladatokat, mint az irányítás, döntés, menedzselés, terményválasztás, illetve az erőforrások rendelése és nyilvántartása. A mérnökök a farmerekkel együttműködve a technológia segítségét felhasználva próbálják létrehozni a precíziós, intelligens gazdaságot. Az intelligens gazdálkodás a meglévő gazdálkodási feladatokba integrálja a fejlett technológiákat a mezőgazdasági termékek minőségének megőrzése és a termelés hatékonyságának növelése érdekében.


Hatékonyabb gyomirtás: A növények védelmének érdekében kritikus szempontnak számít a gyomok és kártevők elleni védelem. A fejlesztők már több prototípuson dolgoznak, ezekből az egyik legismertebb a Bonirob robot. Az autóméretű Bonirob autonóm módon képes navigálni növényterületeken videó és műholdas GPS segítségével. A fejlesztők a robotokba programozzák, hogy azonosítsák a gyomokat, mielőtt eltávolítják őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?