Ilyet még nem láttál: így gyomlálják a répát az élelmes holland termelők

Ilyet még nem láttál: így gyomlálják a répát az élelmes holland termelők

agrarszektor.hu
A Trabotyx gyomirtó robotjának legújabb verzióját mutatták be egy hollandiai robotbemutatón. Nemcsak a jármű külseje változott, hanem a gyomirtó mechanizmusa is jelentős változásokon ment keresztül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint kiderült, a jármű csak eszközként szolgál a vállalat számára a gyomirtási módszertan mozgósításához. A Trabotyx célja ugyanis az, hogy a kifejlesztett technológiáját, pontosabban algoritmusát különböző mezőgazdasági járművekkel és munkagépekkel, például más gyártók gyomirtóágyaival és autonóm járműveivel tudja kombinálni - olvasható a Future Farming oldalán. Ilyen lehet például a holland FieldWorkers cég elektromos Weed-E gyomirtóágyas kocsija, amelyet a Trabotyx gyomirtási módszertanával szereltek fel.

Fókuszban a gyomirtás a sárgarépában

Miután 2022-ben a Trabotyx-nak sikerült bebizonyítania a koncepció életképességét, a vállalat továbblépett az egész napos gyomirtás funkcionális megközelítésének kifejlesztése felé. A cég jelenleg öt kísérleti gazdaságban, a terepen gyűjt tapasztalatokat Hollandiában. A Trabotyx elsősorban a sárgarépa termesztésében a gyomok felismerésére és leküzdésére összpontosít.

Innovatív megoldás az apró gyomok esetében

A Trabotyx fejlesztésének a lényege, hogy a gyomokat sztereoszkópos kamerák segítségével észleli. A vállalat állítása szerint a jelentős mennyiségű összegyűjtött adat segítségével az algoritmus a gyomnövények jobb felismerésére és szelektálására lesz képes. A korábbi változattal ellentétben, amely egy pengével ellátott pneumatikus kart használt a gyomok levágására, majd egy markolót a gyomok megfogására, a jelenlegi modell egy mozgó vágószerkezetet tartalmaz. Ez a 20 mm-es vágóeszköz felülről távolítja el a gyomokat. A vállalat közleménye szerint a gyomirtás ezen módszere hatékonyabb. A bemutató során a gyomok felismerésének küszöbértékét 4 mm-nél kisebbre állították be, így a rendszer a nagyobb gyomokat érintetlenül hagyta.

Több ember munkáját is kiválthatja

A Trabotyx robot autonóm gyomirtási kapacitása 360 méter óránként. Két sor egyidejű kezelésével a robot 18 óra alatt 1 hektárt képes lefedni. A vállalat szerint ez a technológia napi négy kézi gyomirtó munkáját helyettesítheti. A cég azt is tervezi, hogy az árképzést a kézi gyomirtás hektáronkénti költségeihez igazítja. Az idei évet a vállalat a sárgarépa termesztésében történő további adatgyűjtésnek szenteli, a jövőben pedig a Trabotyx a hagyma- és paszternákkultúrákra is ki kívánja terjeszteni az alkalmazását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58