Elindul az oktatás a ménesbirtokon

agrarszektor.hu
A magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére. Az új szarvasmarhatelepre idén 7 milliárd, az új ipartelepre 5 milliárd forintot szánnak. A gazdaságban 425 embernek adnak munkát, de az igazi cél az volt, hogy olyan csúcstechnikával lássák el, amelyik a fiatalok számára is az újdonság erejével hat, és a jövő technikai kihívásaira készíti fel őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Eddig 10 milliárdokat fordítottak Mezőhegyesre, most végre megnyitja kapuit a tanulni vágyó ifjak előtt is. Tavaly év végén a ménesbirtok már együttműködési szerződést kötött a szegediekkel, ezen kívül az Állatorvos-tudományi, a Debreceni, a Kaposvári, a Szent István és a Testnevelési Egyetemmel is. A tangazdasági képzés terén elsőként a Szegedi Tudományegyetem tett előrelépést, noha a ménesbirtok már a kezdetekben deklarálta: kiemelt oktatási, kutatási és fejlesztési bázisként kapcsolódik be a hazai felsőoktatási rendszerbe.

A mezőhegyesi ménesbirtok és a szegedi egyetem a felsőfokú oktatás, a tehetséggondozás, valamint a kutatás-fejlesztés területén kölcsönösen segítik egymást a jövőben - erről szól a megállapodás. Az együttműködés értelmében a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lehetőséget ad a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak a saját vagyonkezelésében lévő szántóterületek monitorozásához, az agrotechnikai kezelés hatásainak értékeléséhez, az innovatív takarmány-előállítás elősegítéséhez, valamint az állatitermék-előállítás fejlesztéséhez. Az oktatás területén a ménesbirtok tangazdasági és terepgyakorlati lehetőséget biztosít az SZTE hallgatói számára különösen a mezőgazdasági mérnöki, vidékfejlesztési agrármérnöki, vadgazda mérnöki, ménesgazda, gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, biomérnöki, környezetmérnöki, földrajz és földtudományi szakterületeken. Az intézmények együttműködnek a hallgatók szak- és diplomadolgozatainak menedzselésében, valamint duális és kooperatív képzések indításában.

Lóápolás a ménesbirtokon (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A megállapodás az oktatás mellett a tehetséggondozásra is kiterjed. Ennek értelmében a Szegedi Tudományegyetem közreműködik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak tehetséggondozásában: az SZTE Mezőgazdasági Kara a korábbiaknál intenzívebben bekapcsolja a középiskolás tanulókat a pályaorientációs programjaiba. Az együttműködésnek köszönhetően a két intézmény közös kutatás-fejlesztési projekteket indíthat, például a tájspecifikus adottságokkal rendelkező és különleges rendeltetésű területek vadgazdálkodásának fejlesztése, a geoinformatika, a talajtérképezés, az aszály előrejelzés, a vízgazdálkodási problémák és a klímaváltozás okozta hatások modellezésének témakörében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06