Agrártörvények módosulnak Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

Agrártörvények módosulnak Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

agrarszektor.hu
Elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, ami jelenleg még kihirdetésre vár. Több változás is történt, amikre jobb odafigyelni. Mutatjuk, melyek ezek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A módosítások 23 agrártárgyú törvényt érintenek, többek között a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényt (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) és az azzal összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényt (a továbbiakban. Fétv.), de a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvényben (a továbbiakban: Tfvt.) szabályozott ún. időleges más célú hasznosítás is módosul. Módosul az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény is: illetékmentes lesz a gazdaságátadási szerződéssel történő termőföld, tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló stb.) valamint ingóságok (ideértve a gépjárművet és a pótkocsit is) tulajdonjogának megszerzése - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A végintézkedéssel - tipikusan és leggyakrabban végrendelettel - történő földtulajdon szerzéskor is változás várható. Új szabály, hogy a nem szerzőképes örökös megörökli a földet, azaz tulajdonos lesz, de 1 éven belül el kell hárítania a tulajdonszerzési akadályt. A törvény - főszabály szerint - a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, de például az ingatlanügyi hatóságnak csak 2024. július 1-étől kell nyilvántartást vezetnie az általa kiadott, időleges más célú hasznosítást engedélyező határozatokról azok nyomon követése céljából. A Földforgalmi tv. és a Fétv. módosításai 2024. július 1-től hatályosak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?