Mégsem vétózott Orbán: indulhatnak a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról

Mégsem vétózott Orbán: indulhatnak a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról

agrarszektor.hu
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette: az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábbi ígéretével ellentétben végül nem vétózta meg az uniós közös döntést, nem vett részt a döntésen, hanem hagyták a másik 26 tagállamot dönteni - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EU pedig Bosznia-Hercegovinával akkor nyit tárgyalásokat, amint a tagsági kritériumoknak való megfelelés elérte a szükséges mértéket. A Tanács felkérte a bizottságot, hogy márciusig tegyen jelentést a döntés meghozataláról – írta még a politikus.

Még a csúcstalálkozóra megérkezve, a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy mivel a hét feltételből négyet nem teljesített még Ukrajna, nem látja úgy, hogy megindíthatók lennének a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával.

Ellenben 26 másik tagállam ragaszkodott ehhez, ezért úgy döntöttünk, hogy ha 26-an így döntenek, akkor menjenek a maguk útján – jelentette ki a miniszterelnök.

Így technikailag Magyarország nem vett részt a szavazáson, amikor a jog szerint átadja egy másik országnak a szavazatát. Papíron annak a magyar álláspont szerint kell szavaznia, így még nem világos, hogy végül a helyettes ország felhatalmazást kapott-e, hogy egyetértő szavazatot adjon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?