Ömlik az ukrán gabona az EU-ba: szorult helyzetbe került rengeteg termelő

Ömlik az ukrán gabona az EU-ba: szorult helyzetbe került rengeteg termelő

agrarszektor.hu
A tavalyi év második fele óta rendkívüli mennyiségű ukrán gabona érkezett Magyarországra, ahogy az Európai Unióba is. Ez mostanra azonban komoly gondokat okoz a hazai termelőknek, akik az olcsóbb ukrán áru miatt nem tudják eladni a saját terményüket. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) ezért azt javasolja, hogy az Európai Unió költségén szállítsák el a hazánkban és más európai országokban felhalmozott ukrán gabonát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz-ukrán háború miatt az Ukrajnában megrekedt gabonaszállítmányok eljuttatására elsőre jó ötlet volt az Európai Unió által kezdeményezett szolidaritási folyosók kialakítása, a megvalósítás során azonban nem az az eredmény született, amelyet a terv kitalálói vártak - írta meg az Infostart. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis több európai országban, köztük Magyarországon is felhalmozódtak az ukrán gabonaszállítmányok. Petőházi Tamás meglátása szerint Afrikának igazából nincs is szüksége az ukrán gabonára, miután Észak- és Dél-Amerikából már ellátták őket kukoricával. Hozzátette: a csökkenő árak miatt nem is reális, hogy az ukrán gabona eljusson Afrikába.

Mindez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar gabonatermelőket - emelte ki Petőházi Tamás. Mint ismertette, az utolsó 120 napban az Ukrajnából származó gabona mindössze 12%-a ért célba Afrikába, míg 40% nyugat-európai országokba került, ami hatalmas feszültséget okoz a piacon. Ennek következtében ugyanis a magyar gabonáknak az ukrán gabonákkal kellene versenyeznie. A GOSZ elnöke szerint nemcsak az árban nem tudnak versenyezni, igény sincs a magyar terményre.

A szövetségnél úgy vélik, hogy a kialakult problémát a Európai Unió rossz döntési mechanizmusa okozta, ezért úgy gondolják, hogy az uniónak is kellene ezt megoldania. Meglátásuk szerint a felhalmozott ukrán készleteket az EU költségein kellene olyan piacokra eljuttatni, ahol nem okoznak piaci zavarokat és nem teszik tönkre a termelőket. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének adatai szerint már 1,3 millió tonna, nem az Európai Unió előírásai szerint termesztett ukrán gabonát halmoztak fel Magyarországon.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutolsó Kormányinfón téves döntésnek nevezte azt, hogy az Európai Unió kizárta Magyarországot az ukrán gabonadömpinggel kapcsolatos uniós kármentesítésből. A miniszter jelezte hat ország fogalmazott meg ilyen igényt, majd végül három ország jutott pénzhez, pedig Magyarországon is látható, milyen hatással van az árakra a dömpingszerűen érkező, olcsó ukrán gabona. Gulyás Gergely hozzátette: az ügyről már tárgyaltak a kormányon belül, és lehetőség szerint lesznek válaszintézkedések, különösen azután, hogy az EU egyes tagállamoknál elismeri ennek a piactorzító, negatív hatását, Magyarországon esetében viszont ezt nem tette meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?