Így osztanák el az ukrán gabona miatt érkező kompenzációt

Így osztanák el az ukrán gabona miatt érkező kompenzációt

agrarszektor.hu
Csütörtökig lehet véleményezni azt a rendelettervezetet, amely az ukrán gabona beáramlása miatt keletkezett gazdasági károk részbeni kompenzációjáról szól. A mintegy 6 milliárd forint elosztásának egyik legfontosabb pontja, hogy az 500 hektár feletti gazdálkodók nem részesülhetnek belőle.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Augusztus 24-ig lehet véleményezni azt a már nyilvánossá vált rendelet-tervezet is, amely a sürgősségi támogatási intézkedés tagállami végrehajtásához szükséges szabályokat tartalmazza. A tervezetről a részletek ezen a linken megtalálhatók.

Az Európai Bizottság 2023. június 30-án elfogadta azt a végrehajtási rendeletet, amely sürgősségi támogatási intézkedésről rendelkezik a bulgáriai, magyarországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai gabona- és olajnövény-ágazat számára.

Hatmilliárd forintot osztanak szét

A támogatás rendelkezésre álló keretösszege legfeljebb 15,93 millió eurónak megfelelő összeg, forintban. Ez a keret a jelenlegi árfolyammal számolva több mint 6 milliárd forintot jelent a magyar gazdáknak.

A támogatás alapja a mezőgazdasági termelő 2022. évi egységes kérelme alapján a legfeljebb 500 hektár nagyságú egységes területalapú támogatási kérelmére jóváhagyott területen belüli legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület.

Szeptember 15-ig értékesíteni is kell

A támogatáshoz kell az is, hogy a termelő bizonyítsa: meghatározott TEÁOR-számok alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozás részére idén május 15-e és szeptember 15-e között legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesített. A tervezet tételesen felsorolja ezeket a tevékenységeket, amelyek között például takarmánygyártók, áramtermelők, kukoricafeldolgozók, malmok és sütőipari cégek, valamint tésztagyártók is vannak.

Természetesen nem kaphat támogatást olyan szereplő, amelyik felszámolási, végelszámolási eljárás, csődeljárás, illetve egyéb a megszüntetésére irányuló eljárás alatt áll. A megfelelően benyújtott kérelmek alapján – kedvező döntés esetén – december 31-ig kaphatják meg a jogosult termelők a kompenzációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?