Így osztanák el az ukrán gabona miatt érkező kompenzációt

Így osztanák el az ukrán gabona miatt érkező kompenzációt

agrarszektor.hu
Csütörtökig lehet véleményezni azt a rendelettervezetet, amely az ukrán gabona beáramlása miatt keletkezett gazdasági károk részbeni kompenzációjáról szól. A mintegy 6 milliárd forint elosztásának egyik legfontosabb pontja, hogy az 500 hektár feletti gazdálkodók nem részesülhetnek belőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Augusztus 24-ig lehet véleményezni azt a már nyilvánossá vált rendelet-tervezet is, amely a sürgősségi támogatási intézkedés tagállami végrehajtásához szükséges szabályokat tartalmazza. A tervezetről a részletek ezen a linken megtalálhatók.

Az Európai Bizottság 2023. június 30-án elfogadta azt a végrehajtási rendeletet, amely sürgősségi támogatási intézkedésről rendelkezik a bulgáriai, magyarországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai gabona- és olajnövény-ágazat számára.

Hatmilliárd forintot osztanak szét

A támogatás rendelkezésre álló keretösszege legfeljebb 15,93 millió eurónak megfelelő összeg, forintban. Ez a keret a jelenlegi árfolyammal számolva több mint 6 milliárd forintot jelent a magyar gazdáknak.

A támogatás alapja a mezőgazdasági termelő 2022. évi egységes kérelme alapján a legfeljebb 500 hektár nagyságú egységes területalapú támogatási kérelmére jóváhagyott területen belüli legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület.

Szeptember 15-ig értékesíteni is kell

A támogatáshoz kell az is, hogy a termelő bizonyítsa: meghatározott TEÁOR-számok alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozás részére idén május 15-e és szeptember 15-e között legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesített. A tervezet tételesen felsorolja ezeket a tevékenységeket, amelyek között például takarmánygyártók, áramtermelők, kukoricafeldolgozók, malmok és sütőipari cégek, valamint tésztagyártók is vannak.

Természetesen nem kaphat támogatást olyan szereplő, amelyik felszámolási, végelszámolási eljárás, csődeljárás, illetve egyéb a megszüntetésére irányuló eljárás alatt áll. A megfelelően benyújtott kérelmek alapján – kedvező döntés esetén – december 31-ig kaphatják meg a jogosult termelők a kompenzációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?