Új törvényt fogadtak el Magyarországon: nagy változások jöhetnek 2024-től

Új törvényt fogadtak el Magyarországon: nagy változások jöhetnek 2024-től

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-vállalkozások egy részére is vonatkoznak a 2024.01.01-től életbe lépő kiberbiztonsági szabályok. A Nébih ezúton felhívja az érintettek figyelmét, hogy időben tájékozódjanak kötelezettségeikről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén májusban megjelent új kiberbiztonsági törvény a tanúsítás hazai keretrendszerét alakítja ki, valamint a hatósági felügyeleti rendszer bevezetése mellett a jelentős gazdasági ágazatok szereplői számára határozza meg a kiberbiztonsági követelményeket - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A törvény az olyan nyereségérdekelt, illetve nonprofit köz- vagy magánvállalkozásokra is vonatkozik, amelyek tevékenységükkel az élelmiszerek termelésének, feldolgozásának vagy forgalmazásának bármelyik szakaszában részt vesznek. Az előírások nem érintik a mikro- és kisvállalkozásokat, azaz azokat az élelmiszer-vállalkozásokat, amelyek esetében a foglalkoztatotti létszám nem éri el az 50 főt, illetve az éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege 10 millió eurónak megfelelő forintösszegnél kevesebb.

A terület felügyeletét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) látja el. Fontos, hogy azoknak a szervezeteknek, akik 2024.01.01. előtt kezdik meg a működésüket, legkésőbb 2024.06.30-ig nyilvántartásba kell vetetniük magukat az SZTFH-nál, valamint lényeges követelmény az is, hogy az ő esetünkben az első kiberbiztonsági auditot 2025.12.31-ig el kell végezni.

Amennyiben egy szervezet nem a kiberbiztonsági követelményeknek megfelelően végzi a tevékenységét, úgy az SZTFH jogosult - az adott tevékenységet engedélyező vagy felügyelő hatóság véleményének figyelembevételével - eltiltani az érintett szervezetet a (biztonsági követelmények teljesülését közvetlenül veszélyeztető) tevékenységtől. Emellett a kapcsolódó rendelet szerint a bírságok nagy intervallumon belül mozogva 50 ezer és 50 millió forint közöttiek lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?