Egyre több ilyen élelmiszer van a boltokban itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen élelmiszer van a boltokban itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével (FÉSZ) közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkáját támogató ÉLBC Kft-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ). A 2020-ban elindult tanúsító védjegy első pályázati felhívása 2020 februárjában jelent meg, fogyasztói tej és tejföl termékekre vonatkozóan - derült ki a NAK közleményéből. Már az első pályázati felhívást követően nagy érdeklődés mutatkozott a kiváló minőségű termékek tanúsítására, mind az élelmiszer-előállítók, mind a kiskereskedelmi láncok részéről. Védjegyhasználati joggal jelenleg 133 termék rendelkezik, amelyek közül 113 gyártói, 20 pedig kiskereskedelmi márkás élelmiszer.

A Kamara és a FÉSZ által közösen létrehozott munkacsoportok az elmúlt években hatékonyan segítették a védjegyiroda munkáját, így egyre több termékpályán nyílt lehetőség a védjegy elnyerésére irányuló pályázati felhívások megjelentetésére. A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége is nőtt.

A NAK-FÉSZ-Nébih-ÉLBC Kft. együttműködés lehetőséget teremtett alulról jövő kezdeményezések elfogadtatására is, ennek megfelelően a szakágazati szereplők által javasolt termékek esetében is megszülettek a termékspecifikus követelmények, és megnyílhattak az új pályázatok. A KMÉ-nél jelenleg 14 termékkategóriában 50 féle termékre lehet pályázni, köztük a tejtermékek, húskészítmények, friss húsok, friss, feldolgozott és gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tojástermékek, tojás, száraztészták, puffasztással és pirítással előállított gabonatermékek, malomipari termékek. A termékleírások kidolgozása folyamatosan zajlik, a jövőben újabb pályázatok nyílnak majd meg. A közeljövőben dúsított tésztából készült tartós péksütemények, uborka (fürtös, berakó), rizs, zsemlemorzsa, sütőtök termékkörök esetében várható a pályázási lehetőség megnyitása. A KMÉ kiterjesztési stratégiája rugalmas, figyelembe veszi a gazdasági szereplők részéről beérkező igényeket is.

A védjegy arany fokozatának pályázati lehetőségét a Nébih Termékmustra előzi meg, amely során a hatóság által koordinált - laboratóriumi vizsgálatból, érzékszervi és csomagolástesztből álló - vizsgálatsorozat történik, amelynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása. Ahhoz, hogy egy gyártó vagy forgalmazó megpályázhassa, majd elnyerhesse a KMÉ arany fokozatú védjegyének használatát, termékének kiváló eredményt kell elérnie a Nébih Termékmustrán. A termékmustrára bekerülni az úgynevezett polcfelmérés révén, vagy jelentkezéssel lehet. A jelentkezésre történő felhívást valamennyi Nébihnél nyilvántartásba vett üzem megkapja, így azok a kisebb, helyi gyártók is jelentkezhetnek, akik egyébként csak lokálisan értékesítik termékeiket.

A KMÉ-védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és a forgalmazók. Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó a teljes védjegyhasználati ciklusban megfeleljen a tanúsítási követelményeknek, a fenntarthatósági vállalásoknak, valamint a védjegyet viselő termékek megfeleljenek azoknak a minőségi feltételeknek, amelyek a kiválóságot teremtik meg a fogyasztó számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?