Jogdíjas paradicsom és sertés? - Káosz a bioszabadalmak körül

agrarszektor.hu
A hagyományos nemesítési eljárásokat és az így létrehozott élőlényeket tilos szabadalmaztatni - rögzíti az uniós bioirányelv. Mégis évtizedek óta folyik a vita, hogy az 1998-ben született jogszabályt hogyan is kell értelmezmi. A konfliktus alapvetően abból ered, hogy a mai nemesítési eljárások már gyakran vegyítik a hagyományos és a biotechnológiai módszereket, így nehéz eldönteni, hogy mi számít "lényegében biológiai eljárásnak".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elég ha csak egy betegségre hajlamosító gént vagyunk képesek kimutatni a sertésben, és máris szabadalmaztatható ez a tenyészanyagot javító módszer. Ha a szokásostól eltér a brokkoli összetéltele, akkor az előállításának módját már le is lehet védeni. Egyrészt érthető a nemesítő cégek törekvése a szabadalmi oltalomra: a jogdíjak révén megteremthetik maguknak a további kutatások anyagi bázisát, és védik az eljárást a "lopás" ellen.

Másrészt senki nem tudja megmondani, hogy mi az a legkisebb újító ötlet, ami innovációként még szabadalmaztatható, és mi az, ami már a hagyományos tenyésztési eljárásokat is akadályozná a jogdíjjal.

Az Európai Parlament 1998-ban hagyta jóvá a Biotechnológiai találmányok oltalmáról szóló 98/44/EK irányelvet, azaz a bioirányelvet.  Két évtizednyi konfliktus után 2017-ben történt egy érdemi kísérlet az előírás helyes értelmezésére, ám azóta is nagy a nyugtalanság a bioszabadalmak körül. A vita annak apropóján lángolt fel újra, hogy most szerdán és csütörtökön Münchenben ülésezik az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO), ahol a konvencionális növények szabadalmi kérdéseivel is foglalkoznak. Ezt kihasználva több mint 20 szervezet készül demonstrációt tartani a növénynemesítés és állattenyésztés szabadsága mellett. A tiltakozó akciót támogatják a szociáldemokraták, a baloldal és a zöldek is.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A nemesítés monopolizációjának nem szabad megtörténnie. Felszólítjuk az Európai Szabadalmi Hivatal elnökét, António Campinost, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg az összes folyamatban lévő szabadalmi eljárást"

- követelte az SPD-frakció vezetője, Matthias Miersch szerdán. Véleménye szerint minden jel arra utal, hogy továbbras is nyitott az ajtó a hagyományos nemesítési eljárások levédésére, noha ezt elvileg tiltja az unió. Bár 2004-ben az Európai Szabadalmi Hivatal ellenállt a Syngenta nyomásának, és nem védte le a "rákellenes" brokoli nemesítésének vagy a több szárazanyagot tartalmazó paradicsom előállításának gyakorlatát, mégis gyakran elveszíti a pártatlanságát - véli Miersch, aki párbeszédet kezdeményezne a hivatal finanszírozásáról is, hogy az megőrizhesse független ítélőképességét.


A zöldek és a baloldal egy közös nyílt levélben moratórium meghirdetésére szólítják fel a döntéshozókat a nemesítést érintő szabadalmi ügyekben. "A hagyományos módon előállított növényekre és állatokra tilos szabadalmi jogot formálni" - fogalmaznak a levélben. Bár Európa bioirányelve tiltja a szokványos biológiai eljárások és az így létrejött élőlények levédését, a jogértelmezési viták miatt mégis megesik, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal oltalmat jegyez be. Történik mindez annak ellenére, hogy 2017 nyarán már egyszer "tisztázták" a jogi helyzetet. Azóta ugyanis

gyakoribbá vált maguknak a nemesítési eljárásoknak a levédése, arra hivatkozva, hogy egy eddig ismeretlen génműködési mechanizmus feltárása tette lehetővé a tenyésztési módszert.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?