Elkezdték alkalmazni a nitrátrendeletet - Belerokkannak?

Agrárszektor
A németek csak két éve, 2017 nyarán szabtak először határt az állati eredetű trágyával kikerülő nitrogén hektáronkénti mennyiségének, amit nálunk 2008 óta a nitrátrendelet szabályoz. A német korlátozás csak a 2016-ban indult kötelezettség-szegési eljárás hatására született meg, és azonnal drasztikus változások hozott az agráriumban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon jól ismertek a szerves trágya tárolására és kijuttatására vonatkozó előírások, amelyek éveken át beruházások sorozatára kényszerítették az állattartókat. Hatalmas, hathavi trágyamennyiséget tárolni képes betonmonstrumokat építettek, hogy képesek legyenek a keletkező anyagcsereterméket elhelyezni. Szigorú szabályok kötődnek a szerves trágya kijuttatásnak időpontjához (hónapok), módjához (bedolgozás) és helyszínéhez (élővizektől való távolság, lejtő), továbbá  tilos szerves trágyával túllépni a hektáronkénti 170 kilogrammos mértéket. Ezek a szabályok minden tagállamra érvényesek - lennének.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Noha az Európai Unió 1991-ben megalkotta a nitrát direktívát, ennek gyakorlati alkalmazása nagyon különbözőképpen sikerült az egyes tagállamokban. Jó pár országgal szemben indult kötelezettség-szegési eljárás az elmúlt években. Renitensnek számít Németroszágon kívül Franciaország, Luxemburg, Görögország, Bulgária, Lengyelország, Szlovákia, Olaszország, Lettország, Spanyolország, Málta. Ezzel szemben Magyarországon a KSH adatai szerint (2012) a szerves trágyával kijuttatott nitrogénhatóanyag  mennyisége nem haladta meg a 100-110 kilogrammot hektáronként.

Ez a technika 2020-ig élvez moratóriumot Németországban

Megjegyezzük, a hazánk háromnegyedét lefedő nitrátérzékeny területeken a fentieknél is precízebb szabályok érvényesek. A műtrágyával együtt kiadott nitrogén mennyiségét termőhelytől és kultúrától függően szabályozzák. Például Magyarország talajainak döntő többségén a búza elvileg sem kaphat több nitrogént, mint 155 kg, de a gyakorlatban ennyit sem finanszíroz meg a gazda. A repce esetén jellemzően 170 kg a felső határ, de ezt sem adjuk oda a növénynek.

Egy hektárra vetítve Hollandiában vagy az Egyesült Királyságban 80-90 százalékkal több nitrogént használnak fel e két kultúra termesztésére, mint mi, de a németek és a franciák is 50-60 százalékkal többet juttatnak ki a földekre.

Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy elvileg Németország és Hollandia teljes területe nitrátérzékenynek számít, de Franciaország és az Egyesült Királyság is bővelkedik ilyenekben. Az alábbi térképen a színessel jelölt területek mind ilyenek (zöld, ha a teljes ország nitrátérzékeny).

Nem lehet trágyátzni? Csökkenő agrárkibocsátás

Németország ellen 2016-ban indítottak kötelezettség-szegési eljárást, ennek hatására 2017 nyarán elfogadtak egy új trágyakijuttatási rendeletet. A szankció azonban így is elkerülhetetlen volt, miután 2012 és 2015 között akárhányszor vettek mintát a német vizekből, azok negyede mindig átlépte az 50 milligrammos határétéket - ennél rosszab  eredményt az egész EU-ban csak Málta mutatott fel. Amikor a hatóságok 2017-ben visszatértek a mérésekre, már a minták 38 százalékában haladta meg a nitrátszint a megengedett mértéket. Különösen az állattenyésztéséről híres Észak-Rajna-Vesztfáliában romlottak az eredmények, helyenként 400 milligrammot mértek. A vizek szennyezettsége három év alatt háromszorosára nőtt Németországban.

A jogszabálynak tehát még nincs mérhető hatása a vizekre, viszont a német agráriumban máris drasztikus változásokat eredményezett. Nemcsak az állattenyésztésre, de a takarmánygyártásra, a gépforgalmazásra és a növénytermesztés eredményeire is hatással van. A Német Parasztszövetség (DBV) elnöke, Joachim Rukwied, mindezt az alábbi adatokkal támasztja alá:

  • Kevesebb sertés és szarvasmarha

2017 és 2018 között a német sertésállomány 1,14 millió darabbal csökkent, vagyis eltűnt a 4 százaléka. A szarvasmarhák száma ugyanekkor 330 ezerrel csökkent, itt a zsugorodás 3 százalékos. Ezek az állománycsökkenések lényegesen meghaladják az előző években előforduló létszámingadozásokat, ezért ezt a szakember az új rendelet számlájára írja. Joachim Rukwied a sertéságazatban további állományzsugorodásra számít, erre utaló jelként említi, hogy az 50 kilogrammnál kisebb malacok számában 2018 novemberében 5,1 százalékos létszámcsökkenést mértek 2017-hez képest.

  • Kevesebb takarmány

Az állatállomány zsugorodása egy kis késéssel a takarmánygyártásszámaiban is megjelent. A 2018/2019-es gazdasági évben az értekesített sertéstápok mennyisége 3 százalékkal csökkent.

Nitrogénműtrágyából is kevesebb fogy a piacon
  • Kevesebb műtrágya

Még nagyobb változásokat hozott a rendelet a műtrágyák piacán. A 2017/2018-as gazdasági évben a belföldön forgalmazott nitrogéntápanyagok mennyisége 10 százalékkal csökkent (162 ezer tonnával). Ha a 2014/2015-ös évvel vetjük össze a csökkenést, akkor az már 18 százalékos. Átlagon felül esett a nitrogénműtrágyák forgalma Alsó-Szászországban, egyetlen év alatt 15 százalékkal. A szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználása is 27 százalékkal csökkent szintén egy év alatt. A csökkenő tápanyagkivitel természetesen a talajok tápanyag-készletének zsugorodását fogja hozni, így már középtávon is a növényi hozamok csökkenése prognosztizálható.

  • Növekvő gépforgalom

Hogy mennyire igaza van Rukwiednek, azt a hígtrágyakijuttató gépek forgalmának megugrása is igazolja. 2017/2018 folyamán a kapcsolódó technika terén 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztalhattak a gyártók.

A fentiek tehát egyetlen rendelet hatására egyetlen év alatt következtek be. Gondoljunk bele: a magyarok már 10 éve így gazdálkodnak.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?