Ismét engedélyezik az unióban a hatalmas vitát kavaró vegyszert

agrarszektor.hu
Öt évre megújítja a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag engedélyét az Európai Unió, miután november 27-én sikerült elérni az uniós tagállamok régóta várt minősített többségét az ügyben. A döntés Németország révén született meg, amely a korábbi tartózkodás helyett most a hatóanyag jóváhagyása mellett szavazott. Magyarország is megszavazta a döntést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az uniós fellebbviteli bizottság, amely az EU tagállamainak szakértőiből és az Európai Bizottságból áll, november 27-én ülésezett, hogy megvitassa a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélyének megújítását. A tagállamok minősített többsége a bizottság öt évre szóló jóváhagyására vonatkozó javaslata mellett szavazott. A minősített többség megszületését Németország biztosította, amely a korábbi tartózkodás helyett most a jóváhagyás mellett szavazott - írja az euractiv.com.

EZ IS ÉRDEKELHET
18 tagállam szavazott a glifozát mellett, köztük Lengyelország, Bulgária és Románia, amelyek korábban a németekhez hasonlóan tartózkodtak. Kilenc tagállam viszont a hatóanyag ellen voksolt, Portugália pedig tartózkodott. A Földművelésügyi Minisztérium az agrárszektor.hu-t korábban arról tájékoztatta, hogy Magyarország is támogatta a hosszabbítást.

Ugyanakkor a Copa-Cogeca, az Európai Unió mezőgazdasági termelői szervezete csalódottságának adott hangot a glifozát engedélyének ötéves jóváhagyásával kapcsolatban. Az érdekképviselet szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) is pozitív értékelést adott ki a hatóanyaggal kapcsolatban, ezért a bizottságnak a lehető leghosszabb, 15 éves meghosszabbítást kellett volna előterjesztenie.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?