Magyarország arra szavaz, hogy ne tiltsák be a vihart kavaró vegyszert

agrarszektor.hu
Magyarország is megszavazta az Európai Bizottságban azt a legutóbbi javaslatot, amely a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag uniós engedélyének ötéves meghosszabbításáról szólt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) érvelése szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) egyaránt úgy foglalt állást, hogy a glifozát nem rákkeltő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes ügynöksége viszont a hatóanyagot rákkeltőnek minősítette, ezért az unióban sokan az azonnali teljes betiltást sürgetik. Az Európai Bizottságban várhatóan november végén tárgyalják újra az ügyet. A glifozát jelenlegi engedélye december 15-én jár le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

EZ IS ÉRDEKELHET
A glifozát tartalmú növényvédő szerek használati engedélyének ötéves megújítása mellett szavazott Magyarország az Európai Bizottság illetékes testületének november 9-i , legutóbbi ülésén - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Földművelésügyi Minisztérium. A tagállamok a végleges állásfoglalást a minősített többség hiánya miatt nem hozhatták meg, így a döntést ismét elhalasztották. A fellebbviteli bizottság az agrártárca tájékoztatása szerint november végén határozhat a hatóanyagról, amelynek uniós engedélye december 15-én jár le. Az ülést várhatóan november 27-én tartják meg.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


EZ IS ÉRDEKELHET
Az EU-ban is hatalmas vitákat robbantott ki a glifozát, amelyet a WHO rákkutatási ügynöksége a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolt. Ezért az unióban sokan most azt sürgetik, hogy a glifozátot azonnal tiltsák be. Nemrég hasonló módon foglalt állást az Európai Parlament (EP) is, amely azonban 2022-es legkésőbbi kitiltási időpontot határozott meg. Az Európai Bizottság ugyanakkor korábban tizenöt-, majd tízéves meghosszabbítás mellett állt ki, majd engedélymegújítási javaslatát - az EP véleményét is figyelembe véve - legutóbb öt évre csökkentette.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar álláspont az Európai Vegyianyag Ügynökség június 15-én közzétett jelentésére épül, amelyben a szervezet a glifozát rákkeltő hatására nem talált bizonyítékot, így tudományos akadályt nem gördített az újraengedélyezés útjába. Emellett - tette hozzá a tárca - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szeptemberi értékelése is azt állapította meg, hogy a glifozát nem bizonyul olyan anyagnak, amely rombolja az emberi szervezet endokrin rendszerét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az FM arra törekszik, hogy a növényvédő szerek engedélyezése és betiltása csak megalapozott tudományos vizsgálatok alapján történhessen meg - közölte a minisztérium. A tárca szerint így lehet figyelembe venni a fenntartható mezőgazdaság érdekeit, illetve a felhasználók, a környezet és a fogyasztók biztonságát. Emellett folyamatosan ellenőrizni kell a hatóanyagok szabályszerű felhasználását is - hangsúlyozta a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?