Phil Hogan: két új irány jöhet az uniós pénzosztásban

agrarszektor.hu
Az ambiciózusabb környezeti célok és a fenntarthatóságra törekvés lehetnek a 2020 utáni következő Közös Agrárpolitika (KAP) középpontjában Phil Hogan uniós agrárbiztos szerint. Az új koncepció két fontos eleme lehet a precíziós gazdálkodás és a vízgazdálkodás, bár az elképzelések megvalósíthatóságával kapcsolatban máris vannak szakmai kétségek. Sokan például úgy látják, hogy az idősebb gazdák nem tudják átvenni a modern technikákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) "ambiciózusabb" lesz a környezetvédelmi célkitűzések szempontjából - hangsúlyozta Phil Hogan egy közelmúltbeli uniós szakmai rendezvényen. Kijelentése szerint a mezőgazdasági termelők támogatása kulcsfontosságú, de "meg kell indokolnunk azokat a pénzeket, amelyeket a Közös Agrárpolitika keretein belül a közös célkitűzések miatt költünk el a bizottságban." Az ambiciózus környezetvédelmi célkitűzések két fő eleme a precíziós gazdálkodás és a fenntartható vízgazdálkodás lehet.

Phil Hogan szerint a következő KAP-ban megpróbálják biztosítani a mezőgazdasági gazdálkodók számára, hogy szélesebb körben alkalmazhassák a precíziós gazdálkodási technológiákat. Ennek támogatói azt állítják, hogy lehetővé teszik majd a gazdálkodóknak, hogy kevesebb erőforrás felhasználásával többet termelhessenek, ezzel is csökkentve a környezeti hatásokat. A kritikusok azonban bizonytalanok a technológia elérhetőségével kapcsolatban, mivel az unió mezőgazdasági termelőinek egyharmada 65 éves vagy annál idősebb és nem rendelkezik digitális készségekkel.

A precíziós gazdálkodással kapcsolatban felmerülő másik kérdés a megfizethetőség. Nem minden gazdálkodó engedheti meg ugyanis magának, hogy e technika alkalmazására álljon át. A gépek drágák, és alkalmazásukhoz nagy méretgazdaságosságra lenne szükség. Ezzel szemben az európai mezőgazdaság leginkább kicsi vagy nagyon kicsi gazdaságokból áll, amelyek gyakran nem képesek életképes jövedelmet biztosítani se a mezőgazdasági termelőknek, sem pedig családjuk számára - derül ki az Eurostat felméréséből.

A következő KAP fő célkitűzései közé azért kell tartoznia a fenntartható mezőgazdasági fejlődésnek, mivel a mostani KAP-ban a környezetvédelmi törekvések már nem igazán vonzók a gazdálkodók számára. Az Európai Bizottság ezért felméri az olyan új technológiák lehetőségeit, amelyekkel növelhetik a mezőgazdaságban rejlő erőforrások hatékonyabb felhasználását. Ilyenek lehetnek például a bortermelés vízfelhasználásának mérésére szolgáló robotok, a növénynövekedés megfigyelésére alkalmas szenzorok és a drónok a növényi megbetegedések lokalizálására és kezelésére.

Phil Hogan olyan elektronikus felületet ismertetett a gazdaságon belüli tápanyag-gazdálkodásban, amely részletes tájékoztatást ad a mezőgazdasági termelőknek termésük növekedéséről és állapotáról. Ez az elképzelések szerint lehetővé tenné a víz és a vegyi anyagok (műtrágyák és peszticidek) hatékonyabb és célzott felhasználását. Ez a felület szabadon elérhető az interneten és különböző forrásokból származó adatokat gyűjt össze.

A mezőgazdasági és környezetvédelmi biztosok áprilisban elfogadtak egy munkadokumentumot, amelynek központjában a mezőgazdaság fenntartható vízgazdálkodásának biztosítását célzó intézkedések állnak.Ez lehet a másik hangsúlyos eleme a KAP-nak. Phil Hogan bejelentett egy olyan információs kezdeményezést, amely a legjobb vízgazdálkodási gyakorlatokról szól. Ez lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy választhassanak a kedvező intézkedések közül a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság területén.

Andrea Kohl, a Természetvédelmi Világalap (WWF) európai főpolitikai tisztviselője szerint további erőfeszítésekre lenne szükség a víz fenntartható mezőgazdasági felhasználasával kapcsolatban. Az egyik legfontosabb feladat, hogy az úgynevezett uniós vízkeretirányelv jobban épüljön be a KAP-ba - tette hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06