Őrület, ami a spanyoloknál zajlik: ennyiért árulják most a paradicsomot

Őrület, ami a spanyoloknál zajlik: ennyiért árulják most a paradicsomot

agrarszektor.hu
Január közepére tovább esett a paradicsom ára Spanyolországban. A legfrissebb információk szerint a tavaly decemberi árcsúcsot követően idén januárban megfeleződött az átlagár, ami már alacsonyabb, mint a tavalyi és a tavalyelőtti árszint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi és a tavalyelőtti árszint alá esett a paradicsom ára Spanyolországban. Almería körzetében 2023 decemberében a fürtös paradicsom ára még 72%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és megközelítette a 2 euró/kg (760 Ft/kg) szintet - írta meg a FruitVeB. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a kínálat erősen visszaesett: a nagybani árveréseken értékesített mennyiség 14%-kal volt alacsonyabb az előző évinél, vagyis a teljes szezonban már 16% a lemaradás. Január elejétől kezdve azonban erős lejtmenetbe váltottak az árak, és 18-ára a 0,83 euró/kg (315 Ft/kg) szintre süllyedtek, ami már bőven a tavalyi (0,95 euró/kg) és a tavalyelőtti (1,10 euró/kg) szint alatt van.

Nem minden zöldségnél tapasztalható azonban ilyen hektikus ármozgás. A paradicsommal ellentétben az Almeríában megtermelt paprika és uborka árszintje alig tér el az egy évvel korábbitól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?