A génszerkesztés megoldást hozhat a klímaváltozásra is?

A génszerkesztés megoldást hozhat a klímaváltozásra is?

agrarszektor.hu
Egyre súlyosabb kihívást jelent az agrártermelésben a klímaváltozás, amelynek kezelésében többek között a modern nemesítés technológiái is segíthetnének. A génszerkesztés témaköre ugyanakkor politikai okokból összemosódik a GMO-kérdéssel, amely hátráltatja az ellenállóbb fajták nemesítését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zajlanak a brüsszeli egyeztetések a génkezelésnek is nevezett új precíziós nemesítési eljárásokkal (NGT) létrehozott növények szabályozásáról, és az Európai Bizottság javaslatcsomagja újabb éles uniós GMO-vitákat robbanthat ki azzal kapcsolatban, hol húzódik a határ a vetőmagnemesítés és a GMO között.

A közelmúltban az Agrárszektor 2023 konferencián a témában megrendezett szekció azzal foglalkozott, milyen hatással lehetnek az új uniós jogalkotási elképzelések a növénynemesítésre és a vetőmagpiacra, különös tekintettel a magyarországi szabályozásra. Emellett a kerekasztal-beszélgetésen többek között szó esett arról is, hogy az egyes meghatározó növénykultúrákban milyen követelményeket támaszt a klímaváltozás a vetőmagokkal szemben.

Vége a négy évszaknak

Aggasztó klímaváltozás: növekvő bizonytalanság a szántóföldeken címmel indította el a diskurzust Németh Lajos, meteorológus, a Karintia Kft. szakmai tanácsadója.

Az elmúlt évtizedekben a saját bőrünkön érezzük, hogy valami nem stimmel a Kárpát-Medence időjárásában

 – szögezte le a prezentáció elején. Az elmúlt évszázadokban ugyanakkor rengeteg szélsőséges időjárási jelenséget rögzítettek, a jövő pedig nagyon nehezen jósolható meg – tette hozzá.

Azt sem lehet letagadni, hogy a sarki jégsapkák olvadnak. Összességében elmondható, hogy nagy valószínűséggel 2023 lesz a legmelegebb év globálisan és Magyarországon is – ilyen meleg szeptember még nem volt 1901 óta, mint az idei. Ráadásul az október is dobogós volt – tette hozzá. A 2000-es évektől fogva egyre inkább a melegedés dominál. A csapadékmennyiség éves szinten nem csökken olyan mértékben, mint gondolnánk, de az eloszlása az aszályok és nagy viharok, felhőszakadások révén nem kedvez a mezőgazdasági termelésnek.

– jelentette ki.

A fenntarthatóság nem csak környezetvédelmi kérdés

A növekedés motorja a fenntarthatóság lehet? – tette fel a kérdést a bankszektor képviseletében Demeter Zoltán, a K&H Csoport Agrárüzletág vezetője, aki rögtön le is szögezte: ami érinti az agrárügyfeleket, az érinti a bankot is. Ráadásul a fenntarthatósági elvárások egyre inkább közvetlenül érvényesek a bankokra is, amely azonban semmiképp sem jelenti azt, hogy a bank elfordulna az agrárfinanszírozástól.

Az agrárügyfelek 40 százaléka foglalkozik már a klímavédelemmel, és tisztában van az uniós klímacélokkal is. Elenyésző részük tudja azonban, hogy az üzemi tevékenységük milyen karbonlábnyoma van. Ez kiemelten fontos első lépés lenne, ezért a K&H Bank ezen a téren igyekszik segíteni a gazdáknak egy online kalkulátorral, amely kimutatja, hogy mekkora károsanyag-kibocsátása van az adott termelő gazdaságnak. Az eszköz nem csupán a vállalkozások tudatosságát és fenntartható működését támogatja, hanem segít a hatékonyabb működés elérésében és az egyre erősebb ESG-elvárások teljesítésében is. A kalkulátor mögötti szakmaiságot az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) biztosítja.

– hívta fel a figyelmet Demeter Zoltán, aki szerint a fenntarthatóság egyben a költségcsökkentésben is szerepet játszik.

Fontos szempont az is, hogy a fogyasztók egyre inkább megnézik, hogy az általuk megvásárolt termékeknek milyen karbonlábnyoma van, és a nagyvállalatok is egyre komolyabb figyelmet fordítanak arra, hogy kivel lépnek együttműködésre. Hozzátette:

Megoldást hoz az új technológia

GMO, génkezelés, genomszerkesztés, precíziós nemesítés: tisztázzuk a fogalmakat, az előnyöket és a hátrányokat címmel tartott előadást Palkovics László, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának egyetemi tanára. Kijelentette:

Bár az uniós szabályozás a tagállamokra bízza, hogy teret engednének-e a genetikailag módosított fajtáknak, mára már mindenki evett GMO-terméket, szóját. Enni tehát lehet, jelölni kell, de termeszteni nem lehet – foglalta össze a helyzetet az előadó.

Fontos szempont, hogy a vírusok ellen nincsenek hatékony növényvédőszerek, ezért szorult ki a piacról a besztercei szilva, ám van már a piacon olyan transzgénikus szilva, amely ellenálló a kórokozókkal szemben. Az előadásban több más példa is elhangzott arra, hogy a transzgénikus növények hogyan képesek ellenállni a betegségeknek.

2018-ban az Európai Unió a GMO-szabályozás alá sorolta az új géntechnológiákat is, ám több tanulmány is arra jutott, hogy a két területet el kell választani egymástól. A CRISPCas9 technológiát valójában a baktériumok találták ki a vírusok ellen, tehát a természetben előforduló módszerről van szó – hangzott el. A megoldással ugyanakkor rezisztenssé lehet tenni a növényeket a betegségekkel szemben.

– mondta el az egyetemi tanár.

Eszköztelenek vagyunk?

A szekcióban a kérdésről izgalmas fórumbeszélgetés során is szó esett. A klímaváltozás terén az egyik legnagyobb veszély az, hogy lassan kicsúszik a kezünkből az irányítás, elveszítjük a kontrollt – mondta el a fórumon Németh Lajos, meteorológus. Elkerülhetetlen az évtizedes távlatban a népvándorlás a klímaváltozás miatt – tette hozzá.

Valóban keresik az aszálytűrő búzafajtákat, és lehetőséget jelent a nemesítés, amely egyfajta ugrást jelenthet – mondta el Balla Zoltán, Marton Genetics-Elitmag Kft. igazgatója. Meg kell találnunk azokat a növényeket, amelyek a jelen feltételek mellett versenyképesen termeszthetők – tette hozzá a földimogyorót hozva fel példaként. Ez a növény csúcsminőséget és nagy mennyiséget hozott 2022-ben is, amikor az aszály rendkívüli pusztítást okozott a mezőgazdaságban.

– tette hozzá.

A szóját hozta fel példaként Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. A szója esetében a káros hőmérsékleti szint 5 fokkal van feljebb, mint a kukorica vagy a napraforgó esetében – miközben még öntözött körülmények között is volt olyan kukorica, amelyről nem lehetett termést betakarítani, mert elégett a pollen. Az öntözött szója pedig jól teljesített.

Vetőmagtermesztői szempontból is problémás a klímaváltozás kezelése – mondta el Pásztor Tamás, a Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője. Az öntözés sem megoldás mindenre, a légköri aszály különösen veszélyes a kukorica esetében – tette hozzá, ám az öntözés így is fontos megoldás. Emellett a hatékonyság és a gépesítés az, amivel lehet reagálni a helyzetre. Figyelembe kell venni ugyanakkor a piac igényeit is – jegyezte meg Pásztor Tamás.

A nyári hőség és aszály mellett a tavaszi fagyok is kihívást jelentenek, ám a precíziós technológiák a nemesítésben is segítenek – mondta el Rádi Feríz, az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiai Egyesület elnöke, aki szerint sokat segítene, ha engedélyeznék ezeket a megoldásokat, ez lenne a termelők érdeke is.

A fórumon elhangzott: az emberiség által használt hialuronsav, a penicillin és inzulin is transzgénikus organizmusokból származik, mégsem okoz problémát. A GMO-kérdés politikai kérdés, amely elsősorban a félelmeken alapszik, miközben széles körben használjuk az így előállított javakat.

A Portfolio Agrárszektor 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?