Viharciklon érkezhet pénteken: rengeteg esővel csaphat le

Viharciklon érkezhet pénteken: rengeteg esővel csaphat le

agrarszektor.hu
Egy viharciklon, Ciaran frontja érkezhet pénteken. A gyors mozgású ciklon pusztító szelet hozhat Nyugat-Európába, de Magyarországra már gyengülve fog elérni, habár még így is 60-80 km/órás lökéseket és kiadós csapadékot eredményezhet. Az előrejelzések bizonytalansága viharciklonoknál meglehetősen nagy, ezért pontosabb és részletesebb információkat csak később lehet majd tudni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Meteorológiai szempontból izgalmas hét előtt állunk: halloween napján, azaz kedden, valamint pénteken és vasárnap is elérhet bennünket egy-egy hidegfront. A valószínűségi előrejelzéseket mutató fáklyadiagram nagyjából úgy néz ki a következő időszakra, mintha egy magashegység csúcsait kellene megmásznunk: a hőmérséklet egyszer fel, egyszer leszalad a magasból, azaz hol hidegebb, hol melegebb légtömegek áramlanak fölénk - írja az Időkép. Európa térségében a halottak napján, azaz csütörtökön egy viharciklon fog megjelenni.

Definíció szerint a viharciklonokban a légnyomás 24 óra alatt legalább 24 hPa-t süllyed, így lesz ez a mostani, Ciaran névre keresztelt ciklonnál is. Akár 950 hPa alá is süllyedhet a légnyomás a Ciaranban. Ennek a hidegfrontja érkezhet hazánk fölé pénteken. Ennek pontos időpontja még bizonytalan, hiszen egy rendkívül gyors lefolyású eseményről van szó, amely nagyobb hibákat eredményezhet a modellek futásaiban is. Ezt követően egy újabb viharciklon képződhet majd, ennek a frontja a jelenlegi számítások alapján vasárnap érhet el minket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?