Ijesztő, ami a magyar szőlővel történik: súlyos hírek érkeztek

Ijesztő, ami a magyar szőlővel történik: súlyos hírek érkeztek

Tóth Enikő
Hullámokban érkező eső, tomboló lisztharmat és más kártevők is gondot okozhattak 2023-ban a szőlőültetvényeken. Idén, szinte csak júliusban nem esett csapadék, a többi hónapban 30-50 milliméter esőnek is örülhettek a gazdák. Bár üröm az örömben, hogy a folyamatos pára sajnos a fertőzéseknek kedvezett. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a rutingazdálkodásnak elmúlt az ideje.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly nyáron az aszály okozott fejtörést a gazdálkodóknak, idén a csapadékos és változékony idő hozott hideget és meleget is a szőlészeteknek, borászatoknak. A termelők nehézségeiről és a 2023-as évjáratról Németh Krisztina kertészmérnök, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásának tudományos főmunkatársa számolt be az Agrárszektornak, aki szerint az év érdekessége volt, hogy már márciusban elkezdett fakadni a szőlő, de a tavaszi nagy hidegek ezt megállították. Így a valódi rügyfakadás csak április végére történt meg, emellett a különböző fajták majdnem egyidőben kezdtek el fakadni. Az időjárás ekkor tartogatott még egy csapadékos időszakot és egy lehűlési hullámot, majd a peronoszpóra tüneteit kezdték észlelni a növényeken.

Míg az előző években hozzászoktunk ahhoz, hogy fertőzések szempontjából csak egyféle dologgal foglalkozzunk, ebben az évben teljesen másként alakult a helyzet a hektikusan alakuló csapadékmennyiségek miatt

- hangsúlyozta dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A korábbi évekhez képest idén a január és a február csapadékosabb és melegebb volt, mint ahogy megszoktunk, így a talaj valamennyire töltődött, a kihajtáshoz is több csapadékhoz jutott a növény.

Idén már márciusban elkezdett fakadni a szőlő, de az áprilisi hidegek nagyon megakasztották ezt a folyamatot. Így április végére történt meg a valódi rügyfakadás, viszont a téli meleg hatására nem állt le a téli vegetáció, úgy, mint a korábbi években

- közölte.

A május eleje csapadékosan indult, egy hideghullám miatt a növények növekedése lelassult és nehezen akart újra indulni, emellett a csapadék hatására a peronoszpóra tünetei is megjelentek. A virágzás júniusban indult meg, ami körülbelül 2 hét alatt le is zajlott, majd az ezt követő nagyobb csapadékhullám szintén a fertőzéseknek kedvezett. Nehéz volt a növényt megvédeni, egyrészt a peronoszpórától, másrészt a meleg érkezésével megjelenő lisztharmattól is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet telepén nagyjából 1200 fajta szőlő tőkéit őrzik, a szedőcsapat minden évben ezekről gyűjti be a gyümölcsöt. Németh Krisztina szerint első sorban nem a fajtaválasztást kell átgondolni a változó klíma miatt. Az ideális az lenne, ha a szőlészetek felhagynának a rutinszerű munkavégzéssel és folyamatosan figyelemmel kísérnék, éppen mire van szüksége a növényeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szőlőárak sem hozták a várva várt szintet

Sajnos a szőlőárak még mindig nagyon alacsonyak, a művelési költségek, növényvédelem kiadásai pedig nagyon megugrottak. A termelői és előállítói költségek 50-100 százalékkal emelkedtek, viszont a szőlő felvásárlási ára, illetve a borok ára továbbra sem megy feljebb az előző évek alacsony szintjénél. A hazai kereslet sem húzza fel az árakat, Magyarországon az elmúlt években tapasztalt, átlag évi 30 literről nagyjából 14-15 literre esett vissza a borfogyasztás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58