Oroszországtól vásárolna 1 millió tonna búzát Egyiptom

Oroszországtól vásárolna 1 millió tonna búzát Egyiptom

agrarszektor.hu
Egyiptom tárgyalásokat folytat arról, hogy 1 millió tonna búzát vásárolna Oroszországtól egy kormányközi megállapodás keretében - tudta meg a Bloomberg több, a nevük elhallgatását kérő informátortól. Mint kiderült, a tárgyalások az idei szezonban történő szállításról folynak, arról azonban nincsenek hírek, hogy hol tart pontosan a két ország közti egyezség.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Egyiptom a világ egyik legnagyobb búzaimportőre, ezért a vásárlásait globális viszonyítási alapként szorosan nyomon követik. Állami felvásárlója tavaly kezdte el a búza egy részét zártkörű tárgyalások keretében lefoglalni - ami eltér a hagyományos, pályázat útján történő gabonabeszerzési folyamatoktól -, és az év eleje óta a kormányközi megállapodások révén Egyiptom gabonát és növényi olajokat importálhat.

Az Oroszország és Egyiptom közti tárgyalásokkal kapcsolatban egyik fél sem nyilatkozott, az orosz mezőgazdasági minisztérium nem válaszolt az egyezséggel kapcsolatos megkeresésre, Egyiptom általános áruforgalmi hatósága, az úgynevezett GASC pedig nem kívánt nyilatkozni.

Oroszországban az utóbbi két évben kiváló volt a termés, ezzel pedig megerősítette pozícióját a legnagyobb búzaszállító országként. Ennek ellenére az orosz búza Egyiptomba irányuló néhány közelmúltbeli értékesítése több nehézségbe is ütközött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?