Döntött Bulgária: feloldották az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat

Döntött Bulgária: feloldották az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat

agrarszektor.hu
Lengyelországgal ellentétben Bulgária úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalának tilalmát szeptember 15. után - jelentette be a bolgár kormány csütörtökön. A bolgárok emellett segítséget fognak kérni az Európai Bizottságtól az út- és vasúthálózat javításához, hogy gyorsítani tudják az ukrán termékek átszállítását más országokba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szófia "nem támogatja" a korlátozások kiterjesztését - áll a kormány által kezdeményezett, a parlament által többséggel elfogadott határozatban, amelyet a 197 jelenlévő képviselő közül 124 támogatott. A határozat szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát és kiemeli a világméretű élelmiszerbiztonság szavatolásának szükségességét. Mint ismeretes, áprilisban az Európai Unió engedélyezte öt országnak - Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának - hogy megtiltsa területén az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó forgalmazását, azzal a feltétellel, hogy nem akadályozzák a területükön áthaladó tranzitot. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt.

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat. Lengyelország már be is jelentette, hogy azt egyoldalúan meghosszabbítja, és Magyarország is figyelmeztetett, hogy ugyanígy jár el, ha Brüsszel nem hajlandó meghosszabbítani a korlátozás határidejét. Románia viszont közölte, hogy alkalmazkodik az Európai Bizottság döntéséhez.

A bolgár kormány mostani álláspontja szerint "élénkíteni kell a piaci versenyt", hogy féken tarthassák az élelmiszerárak inflációját - közölte szerdán Nikolaj Denkov miniszterelnök. Szófia segítséget fog kérni Brüsszeltől az út- és vasúthálózat javításához, hogy gyorsítani tudja az ukrán termékek átszállítását más országokba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?