Durva áremelkedés jöhet a nemzetközi piacokon a gabonaegyezmény után

Durva áremelkedés jöhet a nemzetközi piacokon a gabonaegyezmény után

agrarszektor.hu
2023. július 18-án megszűnt a fekete-tengeri gabonaszerződés, aminek következtében az ukrán gabona a tengeri útvonalon már nem tud kijutni a piacokra. Emiatt azonban emelkedhetnek a globális élelmiszerárak, amint arról Zsarnóci Csaba, az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője is beszámolt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Zsarnóci Csaba szerint a fekete-tengeri gabonaszerződés megkötése révén, illetve a logisztikai utak átrendeződése következtében tavaly nyár óta az Európai Unióba beérkező ukrán gabona leverte az unión belüli. gabonaárakat. Az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője beszélt arról is, hogy mostanra már egy kicsit, mintegy 10-15%-kal elindultak felfelé az európai gabona árak, amikor az EU részlegesen korlátozta az ukrán gabona unión belüli értékesíthetőségét - olvasható az Infostart oldalán. A szakember szerint az az öt ország (Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia), amelynek az Európai Unió szeptember közepéig megadta a lehetőséget, hogy a saját piacaira ne engedje be az ukrán gabonát, újra lobbizni fog a korlátozás meghosszabbításáért. Ezt valószínűleg el is érik majd, ami azt jelenti, hogy a korlátozás az ukrán gabona behozatalára az év végéig meg fog hosszabbodni.

Zsarnóci Csaba beszélt arról is, hogy a fekete-tengeri gabonaszerződés orosz felmondása miatt a szállítás útvonalában, a költségeiben, illetve bizonyos mértékben még a vetésszerkezetben is várhatóak változások. Inkább a belső szükségletekre koncentrál a vetésszerkezet, illetve Ukrajnának már vannak olyan területei is, mostanra teljesen ellehetetlenült a termelés. Ez pedig a szakértő becslés szerint azzal jár, hogy összességében 20-25%-kal csökkent a megtermelt mennyiség.

Ugyanakkor a gabona mostanra már egyre olajozottabb módon tudja elhagyni Ukrajnát a már működő alternatív útvonalakon. Havonta egy 3,8 millió tonna indul el Ukrajnából, megtalálva az utat a nemzetközi piacokra. Ennek a gabonának a megnövekedett költségek miatt lesz egy logisztikai felára, amit feltehetően a vásárlóknak kell majd megfizetniük - mondta el az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?