Hatalmas fordulatot vett az időjárás: ilyen is rég volt itthon

Hatalmas fordulatot vett az időjárás: ilyen is rég volt itthon

agrarszektor.hu
Melegebb és csapadékosabb volt az idei nyár Magyarországon, így végre nem a kiszáradó tavainkról, folyóinkról szóltak a hírek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérései szerint az idei nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,6°C volt, az évszak csapadékösszege 220,6 mm volt.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A tavalyi nyár a rendkívüli aszályról és a rekkenő hőségről szólt - írja az OMSZ elemzésére hivatkozva az Időkép. Idén viszont már érezhetően több volt a csapadék, ami gyakran heves zivatarrendszerekből zúdult le. Emellett persze akadtak hőhullámok is, a nyár utolsó napjaiban a 40 fokot is megközelítettük. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint az idei nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,6°C volt, ami 0,8°C-kal magasabb az 1991-2020-as éghajlati normálnál. Így a 12. legmelegebbnek nyárnak számít 1901 óta. Míg júniusban az átlagos középhőmérsékletet tapasztalhattuk, addig július 1,2 fokkal, augusztus pedig 1 fokkal volt melegebb az átlagosnál. A nyár folyamán több hőhullám is érintette az országot, a legmagasabb mért hőmérséklet pedig 39,5°C volt, amit augusztus 27-én mértek Dévaványán.

Két száraz nyár után 2023-ban az országos átlagos csapadékmennyiség a sokéves átlagot kevéssel meghaladta, az évszak csapadékösszege 220,6 mm volt. A csapadékeloszlásban azonban jelentős eltérések voltak: Kékestetőn mérték a legtöbb csapadékot, összesen 459,4 mm-t, míg Szarvasnál mindössze 83,3 mm esett. 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?