Biztató a helyzet a magyar földeken: jó állapotban a napraforgó és a kukorica

Biztató a helyzet a magyar földeken: jó állapotban a napraforgó és a kukorica

agrarszektor.hu
A hét eleje óta derült, száraz, meleg időjárás kedvez kapás növényeink érésének. A nappali hőmérsékletek a nyarat idézik, az egyre hosszabbodó éjszakákon viszont már lehűl a levegő, és hajnalban bő harmat képződik. Változás csak a jövő hét közepén várható, addig kitart a napos, csapadékmentes, késő nyári idő. Az augusztus végi hőhullám a kukorica és napraforgó érését gyorsította. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A múlt hét második felében még változékony, különösen északkeleten gyakran csapadékos időben volt részünk, a hét eleje óta viszont nagy kiterjedésű anticiklon hatására országszerte száraz, meleg időjárás a jellemző. A múlt héten még csaknem minden nap előfordultak záporok, néhol heves zivatarok az ország valamely részén. A Dunántúlon és a keleti országrészben többfelé 20-50 mm is esett, míg az Alföldön foltokban 5 mm-nél kevesebbet mérhettünk. A felszín közeli talajréteg az ország túlnyomó részén megfelelő mértékben tartalmaz nedvességet, különösen az északkeleti országrészben bőséges a felső 20 cm víztartalma. A középső és mélyebb rétegek főként az Alföldön szárazabbak, többfelé kritikusan szárazak, de az év ezen időszakára általában ez a jellemző - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

Idén nyáron egyébként országszerte több csapadék hullott, mint tavaly. Az éghajlati sajátosságoknak megfelelően a nyugati és az északi országrészben esett a nagyobb mennyiség, jellemzően 200-300 mm, míg az Alföld nagy részén csak 100-180 mm-t mértek. Előbbi területek csapadékosabbak, míg az Alföld jelentős része szárazabb volt a sokéves átlagnál. A szokásosnál több fokkal hűvösebb és melegebb periódusok egyaránt előfordultak, így összességében a három nyári hónap hőmérséklete csak kevéssel alakult a sokéves átlag fölött.

Az augusztus végi hőhullám a kukorica és napraforgó érését gyorsította. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok. A kukorica fajtától függően az érés különböző fázisaiban jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat, de vannak táblák, ahol még a zöld levelek vannak túlsúlyban. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadékra pedig már nincs szüksége sem a kukoricának, sem a napraforgónak, a mostani meleg, száraz idő kedvezően hat az érésre. Az őszi káposztarepce vetése is elkezdődött, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj felső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

Az időjárást tekintve a következő egy hétben nem várható számottevő változás. A sok napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrhetik, csapadék a jövő szerdáig sehol sem lesz. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. Hajnalonként többnyire 11-14 fok közé hűl le a levegő, a nappali csúcsértékek pedig 26-31 fok között alakulnak. Változásra jövő hét közepén lehet számítani, szerdán a Dunántúlon már csapadék is előfordulhat, csütörtöktől pedig a hőmérséklet is visszaeshet néhány fokkal, de drasztikus lehűlés akkor sem valószínű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?