Tarolnak a törökök ezzel a gyümölccsel: kapkodnak érte az emberek

Tarolnak a törökök ezzel a gyümölccsel: kapkodnak érte az emberek

agrarszektor.hu
Törökország továbbra is a világ tíz legnagyobb őszibarack és nektarin exportőre között van. Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin tartományok az őszibarack- és nektarintermesztés csúcsán állnak. A Post előrejelzése szerint az őszibarack és nektarin össztermése a 2023/24-es gazdasági évben a kedvező időjárási körülményeknek és a magas terméshozamoknak köszönhetően 1 millió tonna lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Termőterület

A gazdák az őszibarack- és nektarin régebbi fajtáit újabb, nagyobb terméshozamú fajtákra cserélték. Emellett modern, nagy sűrűségű gyümölcsösöket hoztak létre új fajták, alanyok, nevelési rendszerek és termesztési technikák alkalmazásával. A modern technológiák alkalmazása és a nagyobb terméshozamú fajtákra való átállás az elmúlt 5 évben növelte az őszibarack minőségét és termését, miközben a beültetett terület nagyrészt változatlan maradt. A nektarin ültetvények területe azonban csaknem 100%-kal, 13 800 hektárra nőtt. A nektarinültetvények száma egyre nő, hogy megfeleljen a változó fogyasztói preferenciáknak mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A telepített őszibarack fajták közül a legtöbb az Early Amber, a Spring Crest, a May Crest, a Red Haven és a Early Red. Hivatalos adatok szerint a gyümölcsöt termő őszibarack- és nektarin fák becsült száma 2022/23-as gazdasági évben mintegy 20,4 millió volt. A termőfák száma a 2013-as 14,5 millióról 2023-ra 20,4 millióra nőtt. A termő őszibarackfák száma 6%-kal nőtt 2019/20 óta, míg a termő nektarinfák száma ugyanebben az időszakban közel 74%-kal emelkedett. A nektarin termelése és fogyasztása az elmúlt 10 évben nőtt az őszibarackhoz képest, bár a teljes termelés 77%-át még mindig az őszibaracktermelés teszi ki - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Termelés

Törökország továbbra is a világ tíz legnagyobb őszibarack- és nektarinexportőre között van. Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin az Égei-tengeren és a Földközi-tengeren fekvő tartományok az őszibarack és nektarin termesztésének első számú tartományai. Általában május és október eleje között szüretelik a gyümölcsöket. A gazdasági év Törökországban áprilisban kezdődik. A Post előrejelzése szerint az őszibarack és nektarin össztermése a 2023/24-es gazdasági évre a kedvező időjárási viszonyok miatt 1 millió tonna lesz. A TurkStat 2023/24-es gazdasági évre vonatkozó becslései szerint a teljes őszibarack- és nektarintermelés várhatóan 7,8%-kal nő. Az őszibaracktermelés 17%-kal nőtt 2019/20 óta, annak ellenére, hogy a termőterület viszonylag stabil maradt. A technológiai fejlesztésekkel a gazdák átálltak jobb őszibarack fajtákra, amelyek nagyobb termést hoznak. A nektarintermelés mintegy 42%-kal nőtt 2019/20 óta, ami részben a termőterület növekedésének köszönhető. A globális nektarinpiac az elmúlt években a kereslettel együtt nőtt. Ez részben az egészséges táplálkozás növekvő népszerűségének és a növényi alapú étrend irányába mutató trendnek köszönhető. A nektarin vitaminok, ásványi anyagok és rostok gazdag forrása, valamint alacsony kalóriatartalmú, így kiváló választás az egészségtudatos fogyasztók számára.

A nagyobb termésmennyiség ellenére az őszibarack ára a kiskereskedelmi üzletekben 30-40 TL/kg (1,11-1,48 USD), a nagykereskedelemben pedig 16-24 TL/kg (0,59-0,89 USD) között mozog. A nektarin ára 40-60 TL/kg (1,48-2,22 USD) körül mozog a kiskereskedelmi üzletekben és 20-25 TL/kg (0,74-0,92 USD) a nagykereskedelemben, elsősorban a magas infláció miatt.

Fogyasztás

A 2023/24-es gazdasági évben az őszibarack és nektarin hazai fogyasztása várhatóan 800 160 tonna körül fog alakulni, ami körülbelül a 2022/23-as év szintjének felel meg. Az őszibaracktermés mintegy 15%-át a léipar használja fel. A török fogyasztók az őszibarack, a cseresznye és a sárgabarack gyümölcsleveit "nektár" formában részesítik előnyben. A nektár 25-99%-os gyümölcskoncentrátumot jelent. A nektárt lehet cukorral, mézzel vagy mesterséges édesítőszerekkel édesíteni, de nem tartalmazhat tartósítószert vagy színezéket. A nektárok nagyon népszerűek, de a 100%-os gyümölcslevek is egyre nagyobb teret hódítanak. Az őszibarackból konzerveket, lekvárokat is készítenek, valamint fagyasztva is árulják.

Kereskedelem

A 2023/24-es évben a Post becslése szerint a friss fogyasztású őszibarack és nektarin exportja 200 000 tonna lesz, elsősorban a magas termelésnek köszönhetően. Az export a 2019/20-hoz képest 94%-kal 204 211 tonnára nőtt 2022/23-hoz képest. A modern termesztési módszerek átvétele növelte a gyümölcsök minőségét, ami az elmúlt tíz évben az export növekedéséhez vezetett. Oroszország (153 352 millió tonna), Irak (14 841 millió tonna) és Szíria (6 944 millió tonna) voltak a török őszibarack és nektarin fő célországai a 2022/23-as gazdasági évben.

Marketing

A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan Törökország célja, hogy mintegy 200 millió dollár értékben exportáljon barackot. Az exportpiac növelése érdekében az Égei-tengeri Exportőrök Szövetsége (Aegean Exporters Association) kampányt indított "Tudjuk, milyen növényvédő szereket használunk" (We Know Which Pesticides We Use.) névvel. Az Égei-tengeri Egyetemmel együttműködve Törökország célja, hogy az Európába irányuló export növelése érdekében ellenőrizze a növényvédő szerek használatát a barackokon. A nektarin iránti kereslet mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon erőteljesen megnőtt, mivel az őszibarackhoz képest könnyebben fogyaszthatónak tartják, ugyanis nem annyira lédús és kevésbé koszol. A nektarint emellett könnyebb tárolni és forgalmazni, mert a betakarítás és a szállítás során kevésbé sérül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?