Érdekes az európai körtetermelők helyzete: nem mindenhol felhőtlen az öröm

Érdekes az európai körtetermelők helyzete: nem mindenhol felhőtlen az öröm

agrarszektor.hu
A körte világpiaca idén érdekes tendenciákat mutat, amelyek a változó prioritásoknak és az egyes országokban tapasztalható termelés visszaesésének köszönhetőek. Hollandiában a körtetermesztők óvatosan optimisták az alacsonyabb európai körtetermés előrejelzés után, míg Belgiumban az olasz termelés csökkenése miatt kedvező piacot jósolnak. Németországban az európai és török körtetételek növekedését tapasztalták, ami felülmúlja a tengerentúli importot. Olaszországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt jelentős termeléscsökkenés várható, ami potenciális ellátási hiányt eredményezhet. Spanyolországban élénk piac tapasztalható, amelyet egyes körtefajták iránti erős kereslet és az olasz kínálat csökkenése ösztönöz. Kína körteültetvényeit továbbra sem érintik az áradások, továbbá Hebei tartomány egyenletes terméshozamra számít.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandia

A várható alacsonyabb európai körtetermés nagy reményeket kelt a holland körtetermesztők körében - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Olyanokat is hallani, hogy Belgiumban lefelé módosítják az előrejelzést. Ugyanakkor sok mindent lehet beszélni, de a körtét még el is kell adni. Ez az, ahol az elkövetkező időszakban meg kell találnunk a középutat a termelők és a vásárlók elvárásai között. Hogy valójában hogyan fog kinézni a szezon, az az elkövetkező időben fog kiderülni. De az árak mindenképpen magasabb szinten fognak indulni, mint tavaly. A kiskereskedők is megértik, hogy a körte 10-20 centtel lesz drágább, de az ár duplázódása nem lesz kérdés. A körte továbbra is olyan árucikk marad, amelyben sok akció zajlik. Véleményem szerint a legnagyobb kihívást a tavalyihoz képesti teljesen más kínálat jelenti. Rengetegen nézik a betakarítási előrejelzéseket, de a méreteloszlás is teljesen más. A körték keményebbek és a II. osztályúak aránya magasabb lesz. Tavaly szinte minden tétel alkalmas volt arra, hogy diszkont szupermarket számára csomagolják, de most sokkal nagyobb a különbség a tételek között. A nagyobb minőségi különbségek miatt a tételenkénti ár is sokkal jobban fog változni. Arra számítok, hogy a Comice körtét az idei szezonban pillanatok alatt elviszi Olaszország. A Lukassen körtének is nagy teret látok. Amikor a Conference körtével szemben magasak az elvárások, a Lukassen gyakran jól fut

- jegyzi meg egy holland körteárus.

Belgium

Nagyon szép belga szüretre számítunk. A mennyiségeket tekintve ez régiónként kicsit eltérő. A minőség tekintetében vannak olyan területek, amelyek megszenvedték a tavaszi fagyot, így egy kicsit kevesebb gyümölcs van a fákon. Azonban sok olyan ültetvény van, amely kevésbé volt érintett, ahol teljes termésre számítanak. A különösen Olaszországból érkező kisebb mennyiségekről szóló előrejelzésekkel kombinálva ez nagy reményt kelt a termelők körében. Olaszországban a termés nagy része elmaradt. A spanyolországi kapcsolataimtól azt hallom, hogy ott a nyáron a vártnál jobban néznek ki a dolgok, de az olasz piac problémáival együtt ott is szép piacunk van. Amúgy is nagy mennyiség ment volna Spanyolországba, de Olaszország most alig tud exportálni. Ez lehetőséget teremt azokban az országokban, amelyek általában olasz körtét importálnak

- mondta egy belga kereskedő.

Németország

Bővült az olasz, francia, spanyol és török termékek jelenléte egy szövetségi intézet szerint. A francia piros Vilmos körte és az olasz Vilmos körte Németországban és Franciaországban bekerült a választékba. A minőséget tekintve az európai és török tételek egyértelműen előnyben voltak a tengerentúli importtal szemben. Az utóbbiaknál a hiányosságok növekedtek, ezért a dél-afrikai és chilei tételeket gyakran árengedménnyel kellett értékesíteni. Az árak összességében inkább lefelé, mint felfelé tendáltak, mivel a kereslet nem volt különösebben erős. A német Clapp kedveltje és Vilmos körte eddig csak szórványosan jelent meg, valamint nem lépett túl sortiment kiegészítésen. Észak-Németországban az első dél-németországi körtetételek jó minőségben álltak rendelkezésre egy nagykereskedő szerint. Emellett az Olaszországból és Dél-Afrikából származó körte luxusárakat ért el a bécsi nagybani piacon.

Franciaország

Az előrejelzések szerint a francia körtetermés idén alacsony lesz. A 2023-as szezonra 105 000 tonnát prognosztizálnak, ami 28%-kal kevesebb a tavalyinál. Egyes termelőket (régiótól függően) kedvezőtlen időjárási körülmények, különösen jégeső sújtotta. A 2023-as értékesítési szezon augusztus elején kezdődött a Dr. Guyot Gyula fajtával. A fogyasztás egyelőre még a nyári gyümölcsökre koncentrálódik, de a következő hetekben várhatóan növekedni fog.

Olaszország

Olaszországban jelenleg nehéz helyzetben van a körteágazat. A nyári termelés tendenciája már egyértelmű, a termelés legalább 50%-os visszaeséséről lehet szó. Egy észak-olaszországi termelői szervezet elnöke szerint a Carmen és a Santa Maria fajtákat július végén szedték, míg a Vilmos körtét augusztus közepe óta szedik. Az árak nagyon magasak, mert kevés a gyümölcs, de a gazdáknak nincs jövedelmük, mert a hozamok nagyon alacsonyak. Az őszi termés pedig várhatóan még kisebb lesz, mintegy 80%-os csökkenéssel. Ennek oka az időjárási körülmények, például a fagy, a jégeső és az árvíz, de a betegségek is, amelyeket a növényvédőszeres védekezés hiánya okoz. A Prognosfruit által közölt, július 10-re vonatkozó adatok egyértelmű hiányt mutatnak Olaszországban, ami elsősorban az április eleji fagynak tudható be, amely súlyosan érintette a termelést. Országos szinten 187 ezer tonna várható, ami -63% 2022-hez képest és -7% 2021-hez képest, ami minden idők legalacsonyabb termése. Ezek a számok nem veszik figyelembe a július második felében bekövetkezett szélsőséges időjárási események által a termésben okozott további súlyos károkat. Ennek következtében a friss termékek aránya várhatóan tovább csökken. Emilia Romagnában a termelést 105 000 tonnára becsülték, ami több mint 60%-kal alacsonyabb az előző évinél, valamint még a 2021-es évinél is alacsonyabb. Ez a termőterület csökkenésére is visszavezethető, ami különösen a 2022 és 2023 közötti átmenetben jelentkezik. Olaszország más régióiban sem jó a helyzet, jelentős csökkenés tapasztalható.

Spanyolország

Spanyolország északkeleti részén néhány hete megkezdődött a körte betakarítása, az európai piacokon jó kereslet és érdeklődés mutatkozott, részben az olasz termelés visszaesése miatt. Egy kereskedő szerint az Ercolini, Blanquilla, Vilmos körte és Conference fajtáknak nagyon élénk a piaca, ez az árakban is megmutatkozik, hiszen mindenki biztosítani akarja a kínálatát. A Conference esetében Belgiumban és Hollandiában normális mennyiség és jó minőségű termés várható, ami miatt a spanyol kereskedők attól tartanak, hogy a spanyol piacra erős nyomás nehezedik, ha a hazai körteárak az egekbe szöknek. A spanyol Conference minősége jó, de hiányzik róla a barna rozsdamáz, ami hátrányt jelenthet a belga és holland körtékkel való versenyben. Az európai körtetermés a második legalacsonyabb lesz, bár Spanyolország (+25%, 296 000 tonna) részben visszanyerte termelési kapacitását. Kereskedelmi szempontból zökkenőmentes gazdasági év várható, néhány fajtából hiány lesz az egyes termőterületeket erősen érintő éghajlati problémák miatt.

Kína

Kínában most kezdődött a körte szezon, júliustól új körte szállítmányok kerülnek a piacra. Az ország északkeleti részén fekvő Hebei tartomány jelentős körtetermesztő régió. Hebeiben jelenleg több mint 100 000 hektárnyi területen termesztenek körtét, évente 3,6 millió tonna terméssel. Tavaly a tartomány rekordmennyiségű, 150 000 tonna körtét exportált friss fogyasztásra. Egy hebei körtetermesztő és exportőr szerint a Pekinget és Hebeit augusztus első heteiben sújtó nagy áradások nem érintették a régió körteültetvényeit. Az áprilisban és májusban bekövetkezett nagy, 15 fokot meghaladó hőmérséklet ingadozás sem volt jelentős hatással a gyümölcs minőségére. A körte nagy részét a tavasz közepén szüretig bezsákolják. A beporzásra azonban volt némi hatással, a terméshozam várhatóan 10%-kal alacsonyabb lesz. Egy másik körtetermesztő szerint az idei körte minősége nagyon jó. Az elmúlt hetek meleg időjárása nem volt negatív hatással a termésre. Várakozásai szerint a termésmennyiség a 2022-es szezonhoz hasonló lesz.

Észak-Amerika

Washingtonban megkezdődött a körteszüret a Vilmos körte és a piros Clapp (Starkrimson) fajtákkal.

A körték időben értek be, mivel jellemzően augusztus közepén kezdjük a betakarítást. A meleg május kissé befolyásolta a gyümölcsöt. A virágzást követően csökkent a mennyiség, ami bizonyos fajták mennyiségét is befolyásolta. Összességében úgy látjuk, hogy a várható termés elmarad a tavalyi évtől

- mondta egy szállítmányozó. Ez a kezdés jó termesztési szezont követ az államban, ahol a tavasz ideális volt, majd a június és július hűvösebb - optimális időjárás a gyümölcs növekedéséhez, méretéhez és színéhez. Az egyik fajta, amelyet érintett a meleg a zöld és piros Anjou volt. Eközben a Bosch kobak, melynek mennyisége évről évre változik, most éppen jó éve van, így nagyobb lesz a kínálat. Mindeközben a körteforgalom fenntartása érdekében valószínűleg akciókat hirdetnek. Az akciók kulcsfontosságúak lesznek, mivel Kaliforniában a szokatlan tavaszi időjárás miatt valószínűleg később fognak szüretelni ebben a szezonban.

Ez feltehetően némi átfedést fog okozni a nyári körte promóciók között, valamint, hogy a kiskereskedők Kaliforniából vagy Washingtonból akarnak-e majd körtét venni

- mondta a szállítmányozó.

Argentína

A Río Negroból és Neuquénből származó körte exportja 2023 első felében fellendülést mutatott, megtörve az elmúlt évekbeli január-júniusi időszakban regisztrált csökkenő tendenciát. Melyet az egyik iparági szervezet által közzétett legfrissebb, 2023. júniusi statisztikák is megerősítik, a közel 231 000 tonna szállított mennyiség 14,8%-os növekedést jelent a 2022 első félévében Argentína által exportált 201 090 tonnához képest, azonban még mindig elmarad a 2021 azonos időszakában az ország által exportált 242 084 tonnától. Kiemelkedik az argentin körte fő hagyományos célországaiba irányuló szállítmányok növekedése az előző évhez képest: Brazília, ahová az ország közel 79 000 tonnát szállított, 41%-kal több gyümölcsöt kapott, Oroszország pedig 34%-kal növelte vásárlásait, meghaladva az 50 600 tonnát. Az export országonkénti mélyebb elemzése lehetővé teszi, hogy 2023-ban egyértelmű tendencia látható az argentin körte kivitelében, mégpedig, hogy míg az Európába irányuló szállítások évről évre csökkentek, addig a latin-amerikai országokba irányuló szállítások jelentős növekedést mutatnak, így arra lehet következtetni, hogy 2023-ban Argentína a saját kontinensén belül a legközelebbi célállomásokat részesíti előnyben. Így a Peruba (42%), Mexikóba (47%), Paraguayba (315%), Bolíviába (18%), Ecuadorba (430%) vagy Kolumbiába (27%) irányuló szállítások növekedtek, míg az európai piacokon jelentős csökkenés volt tapasztalható, mint például Olaszországba (-25%), Hollandiába (-56%), Franciaországba (-47%), Németországba (-33%), az Egyesült Királyságba (-19%), Lettországba (-84%) vagy Spanyolországba (-49%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?