Kemény vihar jöhet Magyarországon: itt csaphat le a következő órákban

Kemény vihar jöhet Magyarországon: itt csaphat le a következő órákban

MTI
Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány északkeleti, majd délnyugati járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. A veszélyjelzés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, valamint Zala és Somogy vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: kedden országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek. A zivatarokhoz általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökés, jégeső és felhőszakadás társulhat. Délután, kora este délnyugaton és északkeleten előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos - óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó - széllökések és akár 3-5 centiméteres jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból lokálisan akár 35-50 milliméternyit meghaladó csapadék is leeshet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A zivatarok száma és intenzitása az éjszaka várhatóan csökken, miközben északnyugaton már stabilizálódik a légkör. Szerdán főként már csak a Dunától keletre kell zivatarokra számítani. A meteorológiai szolgálat keddre az északkeleti országrészben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére, valamint délnyugaton Zala, Somogy, Tolna és Baranya vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a hevesebb zivatarok veszélye miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?