Hatalmas eső jöhet szerdán: mutatjuk, hova csaphat le a vihar

Hatalmas eső jöhet szerdán: mutatjuk, hova csaphat le a vihar

MTI
A magas középhőmérséklet, valamint a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szerdán a déli óráktól elsősorban északkeleten - előbb az Északi-középhegységben, később az Alföld északi, keleti tájain -, majd a késő délutáni, esti óráktól a Nyugat-Dunántúlon lehetnek zivatarok. Ezeket felhőszakadás kísérheti, általában 20-30, néhol 40 milliméternyinél is több esővel, de akár jégeső - 1-3 centiméternél nagyobb jégszemekkel - és viharos, óránkénti 60-80 kilométeresnél erősebb széllökések is előfordulhatnak. Szélsőséges esetben a 90 kilométeresnél erősebb szélrohamokat és a 4-5 centiméteres jégszemek megjelenését sem lehet teljesen kizárni.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye területére a heves zivatar miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki szerdára, továbbá zivatarok miatt elsőfokú (sárga) figyelmeztetést Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala vármegyére. A felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki szerdára Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére, itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternyinél több csapadék hullhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat, a magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére szerdára. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az UV-B sugárzás a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon elérheti a nagyon erős szintet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?