Óriási eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

Óriási eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

agrarszektor.hu
A mai nap során erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és bár több órára kisüt a nap, időszakosan azért előfordulhatnak erősen felhős körzetek is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére figyelmeztetést adott ki a zivatarok és a felhőszakadások veszélye miatt, a délkeleti megyékben pedig a magas középhőmérséklet miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett pénteken több órára is kisüthet a nap, ugyanakkor időszakosan előfordulhatnak erősen felhős körzetek is. Szórványosan várható zápor, zivatar, melyeket felhőszakadás kísérhet - írta meg az Országos Meteorológiai Szolgálat. A változó irányú szél általában mérsékelt marad, viszont zivatarok környezetében kialakulhatnak erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 28 és 33 Celsius-fok között alakul. Késő estére 21 és 27 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ arról is beszámolt, a a nap első felében elsősorban főleg a Dunától keletre, majd a déli óráktól elszórtan, az ország bármely pontján kialakulhat zivatar. A zivatarokat lokálisan felhőszakadás (~25-35 mm, egy-egy helyen akár ennél több is lehet), ezen kívül átmeneti viharos széllökés (~60-80 km/h), esetleg jégeső (1-2 cm-nél nem nagyobb átmérő) is kísérheti. A napi középhőmérséklet a délkeleti országrészben 25 Celsius-fok közelében alakul.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatarok és felhőszakadások veszélyét illetően a OMSZ az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A magas középhőmérséklet miatt Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

FRISSÍTÉS: Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a négy vármegye egyes járásaiban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat közölte: pénteken és szombaton napközben is szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához. Összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, kilométerenkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?