Súlyos kijelentést tett Lengyelország az ukrán gabonaszállításról

Súlyos kijelentést tett Lengyelország az ukrán gabonaszállításról

MTI
A gabonaügyben Varsó a lengyel hozzáállás megértését várja el az ukrán féltől - jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán, miután az ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét fogadta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A külügyminiszter-helyettes ezáltal azon ukrán nyilatkozatokra is utalt, amelyek Bartosz Cichocki kijevi lengyel nagykövet előző napi bekéretésére vonatkoztak. A nagykövet bekéretésének előzménye, hogy hétfőn Marcin Przydacz, a lengyel elnök külügyi irodavezetője arról beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és felszólította Kijevet: mutassa ki háláját Lengyelországnak azért a támogatásért, amelyet Lengyelország nyújtott Ukrajnának az elmúlt hónapokban és években.

Pawel Jablonski aláhúzta: Lengyelország jó kapcsolatokat szeretne ápolni Ukrajnával, e téren viszont a kölcsönösség elve alkalmazandó, szükséges "az egymás iránti tisztelet és a nemzeti érdekek megértése". A külügyminiszter-helyettes kifejtette: elsősorban a gabonaügyre, valamint a egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) által 1943-ban elkövetett volhíniai mészárlás témájának rendezésére gondol, de kilátásba helyezte a kétoldalú párbeszéd folytatását.

A diplomáciai csörte háttere, hogy öt közép-európai ország, köztük Lengyelország szeretné elérni, hogy az Európai Uniónak (EU) az Ukrajnából érkező gabonára vonatkozó importtilalmát legalább az év végéig meghosszabbítsák. A jelenlegi uniós importtilalom a terv szerint szeptember 15-én lejár. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő július végén kijelentette: Varsó nem fogja feloldani az ukrán gabona importjára vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15-én még abban az esetben sem, ha az EU addig nem tud megállapodni a hosszabbításról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Robert Telus, a lengyel mezőgazdasági miniszter július utolsó hetében részt vett az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülésén, hogy ismertesse a tilalom meghosszabbítását kérő öt uniós frontország közös álláspontját. Itt kifejezte azon reményét, hogy a tilalom meghosszabbításra kerül. Mint mondta,

ez az öt országból álló koalíció senki ellen nem irányul, elsősorban a határ menti gazdáinkért van, de emellett, ha jól építjük ki ezeket az eszközöket, akkor azok az Európai Uniót és Ukrajnát is szolgálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?