Putyin: Oroszország nem kezdi újra a gabonaegyezményt

Putyin: Oroszország nem kezdi újra a gabonaegyezményt

agrarszektor.hu
Oroszország nem csatlakozik újra az ENSZ által közvetített gabonaegyezményhez, amelynek célja, hogy elkerülje a háború miatt a fejlődő országokban esetlegesen kialakuló éhínséget - közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ingyen adják, egyedi megállapodás szerint

Putyin, aki azzal vádolta a nyugati országokat, hogy a szállítások nagy részét megkapják, és nem hajlandóak feloldani az Oroszországgal szembeni szankciókat, ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva ehelyett "az erőforrások elosztásának igazságosabb rendszere" felé fog elmozdulni.

Az elkövetkező három-négy hónapban készen állnánk arra, hogy Burkina Fasónak, Zimbabwénak, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának egyenként akár 50 ezer tonna gabonát is szállítsunk. Biztosítani fogjuk e szállítmányok ingyenes szállítását

- folytatta.

A vizsgálatok kimutatták, hogy Oroszország az ország déli részének megszállása során rendszeresen ellopta az ukrán gabonát, és miután Moszkva kilépett a megállapodásból, az ország erői csapásokat mértek a mezőgazdasági raktárakra. Kijev szerint akár 60 ezer tonna gabonát is megsemmisítettek.

Az Afrikai Unió korábban csütörtökön sürgette Moszkvát, hogy állítsa vissza a fekete-tengeri gabonamegállapodást, amelynek célja, hogy az ukrán és orosz mezőgazdasági termékek a fekete-tengeri hajózási útvonalakat érintő tomboló háború ellenére is eljussanak a világpiacra, és elkerüljék a hiányt.

Kihat a műtrágyára is

"A gabona és a műtrágya problémája mindenkit érint" - mondta Azali Assoumani, a Comore-szigeteki elnök, aki az 55 tagú Afrikai Uniót vezeti, az orosz állami médiának. "Erről Szentpéterváron fogunk beszélni, megbeszéljük Putyinnal, hogy lássuk, hogyan tudjuk újraindítani ezt a megállapodást".

Elemzők korábban arra figyelmeztettek, hogy a megállapodás megújításának további elutasítása azt jelentheti, hogy az afrikai nemzetek a Moszkvával kötött egyszeri megállapodásoktól függenek az ellátás biztosítása érdekében, aminek következtében az árak ingadozása és az ellátás bizonytalansága következhet be.

A csúcstalálkozót, amelyet az Oroszország és a globális Dél közötti szorosabb kapcsolatok előmozdítására tett erőfeszítésként hirdettek meg, beárnyékolták a szigorú biztonsági és COVID-19 tesztelési követelmények, és a Kreml panaszkodott, hogy az Egyesült Államok és az EU országainak "nyomása" miatt a több mint 50 afrikai országból csak 17 államfő erősítette meg részvételét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?