Az agrárium menti meg idén a magyar gazdaságot?

Az agrárium menti meg idén a magyar gazdaságot?

agrarszektor.hu
Mivel a GDP-változás igen közel lesz a nullához, a kis súlyú mezőgazdaság viszont igen szélsőséges teljesítményingadozást mutat, könnyen lehet, hogy újra előáll az a ritka helyzet, hogy a növekedési mutatót az agrárszektor teljesítménye tolja át a pozitív tartományba – írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A portál elemzésében megjegyzi: a magyar gazdaság, immár harmadik egymást követő negyedévben zsugorodik. Az okok ismertek: az infláció megeszi a hazai vásárlóerőt, a magas kamatok is fékező hatást fejtenek ki, a költségvetés az őrült kiköltekezése után kiigazításra szorul, na és a külső kereslet sem erős. Így aztán az ipar és az építőipar teljesítménye csökken, és a szolgáltatások sem dübörögnek.

Komoly bajok a magyar gazdaságban

Az idei első negyedévben a gazdaság teljesítménye már mintegy 1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mivel a részadatok a második negyedévre sem ígérnek dinamikus felpattanást, óriási meglepetés lenne, ha az éves GDP-index nem süllyedne tovább, akár -1,5% körülre.

Pontosabban: ehhez számításaink szerint egy stagnáló 2. negyedév után a 3. és 4. negyedévben az előző negyedévekhez képest 3-3 százalékkal kellene bővülnie a GDP-nek. Mivel még csak hasonlóra sem volt még soha példa a magyar gazdaságtörténetben, nem csoda, ha a piaci elemzők kisebb lendületre számítanak. Az előrejelzések konszenzusa alapján idén 0,5% százalékos lehet a GDP-növekedés.

Felmentősereg nélkül recesszió jön

A Portfolio szerint már ez a fél százalékos éves bővülés is kérdéses, hiszen az első fél év gyengélkedése után tulajdonképpen még az is magyarázatra szorul, hogy az év egészében hogyan érhető el a kormány minimális célja, hogy a 2023-as éves átlagos GDP-adat ne legyen "mínuszos".

Az agrárszektor többnyire kevés figyelmet kap akkor, amikor az összgazdasági növekedés számait nézzük, ugyanis nagyon kicsi a súlya a GDP-ben.

Ha például a gazdaság minden területe ugyanakkora ütemben növekedne egy évben, akkor egy 3%-os GDP-növekedéshez az agrárszektor mindössze 0,1 százalékponttal járulna hozzá.

Az agrárium lehet a mérleg nyelve

Csakhogy a mezőgazdaság teljesítménye sokkal ingadozóbb, mint a gazdaság egésze, egyszerűen azért, mert az időjárási körülmények változásának sokkal inkább kitett tevékenységről van szó. Míg a teljes GDP-növekedés többnyire 0-5% között mozog, addig a mezőgazdaságban teljesen megszokott a több 10 százalékos teljesítménykülönbség éves összevetésben.

A portál 1996-ig visszatekintő adatsora alapján megjegyzi: az idei lehet a harmadik eset, amikor a mezőgazdaság miatt lesz pozitív a gazdaság egészének növekedése - amennyiben az év második fele a várakozások szerint alakul. Tavaly tragikus éve volt a mezőgazdaságnak, elsősorban az aszály miatt borzasztó terméseredményeket hozott 2022. Erről a mély bázisról szép teljesítményjavulást ígér az idei év, hiszen a csapadékos tavasz jót tett a termésátlagokkal. A búza (bár a kezdeti, rekorderedményekre vonatkozó várakozásokat nem igazolta) erős közepes évével már sokat javított, a kukoricánál talán ennél is jobbak a kilátások. Az MNB szakértői az idei évre mintegy 0,8 százalékpontos agrár-hozzájárulást számoltak ("felfelé mutató kockázatokkal").

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?