Eltűntek a kisgazdaságok az országból: valóban életmentők az agrártámogatások?

Eltűntek a kisgazdaságok az országból: valóban életmentők az agrártámogatások?

agrarszektor.hu
Az agrárium, és azon belül is a magyar gazdák támogatásának túlnyomó részét jelenleg az EU biztosítja, a folyamatos növekedés mellett a nagy részük viszont nem jut el a kisebb termelőkhöz és a gazdákhoz, hanem a közepes- és nagyméretű gazdaságok, illetve a földtulajdonosok részesednek belőle. Mint kiderült, a magyar gazdaságok száma 10 év alatt majdnem harmadával esett vissza, ami jól mutatja, hogy a mezőgazdaság nem volt vonzó a kisebb gazdálkodóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az évi 450 milliárd Ft közvetlen támogatás, valamint az agrár- és vidékfejlesztési forrásokon keresztül adott évi átlagos 300 milliárd Ft igen jelentős eszköz lehetne az agrárgazdaság modernizációjára, versenyképességének javítására - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. sajtóközleményében. A mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2020 között - a KSH adatai szerint - nominálisan kétszeresére (833 milliárd Ft-ról 1,7 ezer milliárd Ft-ra) növekedett. Ugyanakkor a mezőgazdaság GDP-je volumenben mindössze 23%-kal bővült (szemben a nemzetgazdaság 64%-os értékével). Ugyanezen időszak alatt - az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint1 - az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege 72%-kal (534 milliárd Ft-ról 919 milliárd Ft-ra) növekedett (ezen belül a közvetlenül a termelőkhöz került támogatások összege 68%-kal (297 milliárd Ft-ról 500 milliárd Ft-ra) gyarapodott.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A mezőgazdaság hozzáadott értékén belül a közvetlen termelői támogatások súlya 29%, a teljes támogatás aránya pedig 54% volt 2020-ban (a 2010-2020 közötti éves átlag pedig rendre 28%, illetve 51%). Ez arra utal, hogy alacsony szinten hasznosulnak az EU mezőgazdasági támogatásai, aminek több oka is lehet. Az egyik, hogy a támogatások folyamatos növekedése mellett azok nagy része nem jut el a kisebb termelőkhöz, gazdákhoz, hanem a közepes- és nagyméretű gazdaságok, illetve a földtulajdonosok részesednek belőle (a bérleti díjon keresztül). A másik ok, hogy a bérelt földeken a bérlő nem érdekelt abban, hogy olyan beruházásokat hajtson végre, amelyek javítják a termőföld minőségét, így ezekre nem költ. Ehelyett a gépesítésben érdekelt, részben mert ahhoz jelentős támogatások kapcsolódnak (alacsony kamatú és kamatmentes hitelek, vissza nem térítendő támogatások), részben mivel a gépek a bérleti szerződés lejárta után is nála maradnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság legfrissebb, 2019-as adatai, alapján2 171 ezer jogosult jutott közvetlen támogatáshoz, továbbá a használt területek több mint 42%-át adták bérbe hazánkban. 2019-ben a támogatottak közel fele (78 ezer jogosult) a támogatások csupán 4%-hoz jutott (18 milliárd Ft), ami átlagosan 231 ezer Ft-ot jelentett, miközben a támogatásra jogosultak 1%-a (1768 jogosult) kapta az összes közvetlen támogatás 32%-át (143 milliárd Ft-ot), ami egy jogosultra vetítve 81 millió Ft-ot jelentett. Összességében a támogatásra jogosultak 87%-a (149 ezer jogosult) átlagosan csak 712 ezer Ft közvetlen támogatást kapott 2019-ben (s az összes ilyen támogatás 23%-át). Mindezek hatásáraa magyar gazdaságok száma 10 év alatt majdnem harmadával esett (351 ezerről 234 ezerre)vissza, ami jelzi, hogy nem vonzó a mezőgazdaság a kisebb gazdálkodóknak, illetve, hogy erőteljes (főleg föld) koncentráció zajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02